Diabetul zaharat și Ayurveda

Diabetul zaharat și Ayurveda

Evaluează acest articol

Diabetul zaharat reprezintă o boală cronică gravă, cu o frecvenţă mare în populaţie şi cu o evoluţie severă mai ales în stadiile avansate. Este foarte important să ştim cum să prevenim, să diagnosticăm şi mai ales să tratăm diabetul.

Diabetul zaharat este una dintre cele mai răspândite boli cronice netransmisibile şi cea mai frecventă boală endocrină. Se caracterizează prin tulburări ale întregului metabolism, în special ale metabolismului glucidelor şi prin complicaţii care afectează ochii, rinichii, nervii şi vasele de sânge. În esenţă, diabetul zaharat este o boală în care organismul nu produce destulă insulină sau nu o foloseşte eficient. Cauzele diabetului zaharat sunt elucidate doar parţial. Se deosebesc două tipuri mari de diabet: diabetul de tip I, insulino-dependent, care apare cu precădere la copii şi tineri şi diabetul de tip II (non-insulino-dependent), care afectează de obicei vârsta a doua. Diabetul zaharat de tip II este cea mai frecventă formă de diabet, fiind întâlnită în aproximativ 90-95% dintre cazuri. Pe de o parte, se ştie că apariţia ambelor tipuri de diabet este legată într-o oarecare măsură de factori ereditari, genetici. Pe de altă parte, factorii de mediu joacă şi ei un rol important.

diabetul zaharat si ayurvedaDiabetul zaharat tip I este cauzat de absenţa totală a secreţiei de insulină ca urmare a distrugerii celulelor secretoare din pancreas, iar diabetul de tip II este consecinţa reducerii sensibilităţii ţesuturilor la insulină sau a existenţei unui deficit în producerea de insulină. Creşterea numărului de cazuri de diabet zaharat reprezintă o reflectare directă a tendinţei globale de creştere a inactivităţii şi obezităţii în rândurile populaţiei generale.
În Ayurveda diabetul este considerat o boală a urinării abundente, dar nu implică neapărat o perturbare a aparatului urinar, ci reprezintă doar o disfuncţie a circulaţiei apei în organism şi a metabolismului apei. Se apreciază astfel că sunt 20 de tipuri de diabet, în funcţie de cele 3 umori care le-au cauzat.

Remediile naturale nu pot determina vindecarea diabetului, dar pot alina multe dintre efectele bolii, pot îmbunătăţi calitatea vieţii şi pot creşte nivelul energetic al organismului. Diabetul se manifestă printr-un exces de sete dar şi prin urinare în exces. Este o boală a tipului kapha, în general, în care predomină elementul apă, complicată cu obezitate şi consum în exces de dulce. Kapha creşte la nivelul stomacului datorită perturbării funcţiei hepatice, apoi afectează şi celelalte ţesuturi, cauzând creşterea frecvenţei şi tulburarea urinării. Boala îndelungată cauzează o sete crescută şi devitalizează ţesuturile şi ca atare, este sau va deveni în principal o boală a Vata, unde predomină elementul aer. Acumulările de Vata la nivelul intestinului gros perturbă funcţiile pancreasului şi invers.

Pitta-elementul foc-poate de asemenea cauza diabet. Se acumulează în intestinul subţire, apoi se extinde la ficat şi pancreas şi le afectează funcţiile. Dieta greşită constituie deseori un factor cauzal în diabet: consumul în exces de zahăr, dulciuri, produse lactate, alcool, grăsimi şi pâine. Diabetul poate fi favorizat şi de obezitate, sexul în exces, dormitul în timpul zilei, lipsa de exerciţii fizice, griji, necazuri, stres şi anxietate sau poate fi ereditar. Din punct de vedere psihologic diabetul este o boală a persoanelor pofticioase, însetate şi lipsite de mulţumire în viaţă.

Plantele medicinale ayurvedice, chiar în cele mai severe şi complicate situaţii pot întârzia evoluţia bolii şi îi pot diminua efectele. Primul pas este renunţarea la consumul de zahăr în favoarea mierii (nu în cantităţi mari). Pentru tipurile Kapha, piperul negru, ghimbirul, neemul sunt plante medicinale utile pentru diabetici. Tipul de diabet Vata se manifestă prin slăbire, sete, deshidratare, insomnie, energie scăzută şi reacţii la senzaţii neplăcute la mâini şi picioare, precum şi prin urinare abundentă. Nucile şi lactatele pot fi de ajutor iar carnea se recomandă a se consuma sub forma supei cu măduvă.

Pentru aceste motive, remediile naturale ayurvedice sunt din ce în ce mai căutate de segmente tot mai largi de populaţie din întreaga lume, care sunt afectate de aceste simptome maladive, înclinând balanţa în favoarea terapiilor cu remedii naturale, lipsite de reacţii nedorite şi al căror efect se instalează lent şi este de lungă durată.

Pentru sănătatea dumneavoastră, specialiştii din laboratoarele STAR INTERNAȚIONAL MED au creat produsul DAITAB, marca Ayurmed.