Aloe Barbadensis

Aloe_barbadensisPlanta de Aloe este una dintre plantele cele mai apreciate de pe planetă și este folosită încă din cele mai vechi timpuri. Aloe Barbadensis este de asemenea cunoscută și sub denumirea de Aloe Vera, sintagmă latină care înseamnă aloe adevărat, denumire care se datorează efectului terapeutic semnificativ pe care planta îl deține. Planta face parte din familia Liliacee. Aloe are o înălțime de 75-120 cm, cu o tulpină care se dezvoltă printre frunze și flori, care în capăt are o floare de culoare galbenă, portocalie sau roșie de formă cilindrică. Prima dată înflorește la 2-3 ani de la plantare. Cele 12-15 frunze, cresc direct din sol, sunt groase, cărnoase, suculente, cu o formă de lance, de culoare verde pal, cu margini dințate și acoperite cu un strat de ceară. Dimensiunea frunzelor depinde de condițiile climaterice și de calitatea solului. În condiții favorabile, se poate dezvolta foarte repede. Recoltarea frunzelor poate începe numai după ajungerea plantei la maturitate, la 3-4 ani după plantare.

Compoziția chimică – Conține antronici, heterozide sau agliconi, răşini, derivaţi cromonici, agliconi şi C – Glicozide (aloerezina A, aloerezina B sau aloezina, aloerezina C), glicozide ale 6 fenilpiran- 2-onei (aloenina A şi B). În aloe se găsesc 18 aminoacizi din cei 22 necesari organismului (7 din cei 8 esențiali: valină, leucină, izoleucină, fenilalanină, metionină, lisină și threonină). Deasemenea conține vitamine (A, B1, B2, B6, B12, C și E) și minerale (fier, calciu, magneziu, cupru, crom, iod, seleniu, mangan, zinc). Alte substanțe prezente în frunza de Aloe sunt sterolii (colesterină, sitosterol, campesterol, lupeol), hormonii (auxine și gibereline), lignină și saponine.

Proprietăţi – Imunostimulator, antitumoral, hipoglicemiant, antiinflamator, cicatrizant, antiulceros, antiviral, antibacterian, laxativ, purgativ, antidiabetic, dermoprotectiv, hepatoprotectiv, asigură dezvoltarea și refacerea masei musculare.

Recomandări – Abcese, aciditate stomacală, afecțiuni oculare, afecțiuni intestinale, hepatice și dermatologice, afecţiuni ale gurii, alcoolism, alergie, angină, anorexie, arsuri, artrite, astm bronhic, atonie, bronșite, tumori, cataracte, crampe, dermatite, colită, constipație, cefalee, diabet, dureri de stomac, dureri diverse, dispepsie, eczeme, edeme, fisuri anale, herpes genital, hemoroizi, hipertensiune arterială, inflamații, mastoidită, neurastenie, obezitate, reumatism, tromboflebită, tuberculoză pulmonară, viermi intestinali, viroze respiratorii, varice.

Această plantă se regăseşte în remediile naturale GASCURE Sirop, LIVECOM Sirop, SHECURE Sirop.