Boerhavia Diffusa

Boerhavia_diffusaBoerhavia diffusa (Nyctaginaceae) este una dintre plantele medicinale cele mai cunoscute din India; aceasta este o plantă erbacee perenă care crește în regiunile tropicale, cum ar fi Antile, America de Sud, India și Africa. O plantă perenă cu o rădăcină fuziformă. Stemul este agățător sau târâtor, cu o dimensiune de 4-10 cm lungime. Frunzele sunt opuse sau sub-opuse, două de un nod inegal, oval sau sub-orbicular, obtuz până la rotunjit sau în formă de inimă de la baza. Florile sunt pendunculate, în grupuri aranjate în corimbe subțiri, lungi, axilare sau terminale. Fructele sunt ovoidale sau sub-elipsoidale, rotunjite în partea de sus, ușor cuneate, în partea de jos, în linii mari, 5-pețioluri și frunze glandulare. Înflorirea și rodirea are loc pe tot parcursul anului, în condițiile climaterice specifice Indiei.

Compoziția chimică – Planta conține un număr mare de compuși ca: flavonoide, alcaloizi, steroizi, triterpenoide, lipide, lignine, carbohidrați, proteine, și glicoproteine, boeravinon, punarnavin, acid ursolic, punarnavozid, lirodendrin și o glicoproteină. Planta conține acid arahidic, beta-sitosterol, acid palmitic, ester de beta-sitosterol, tetracosanoic, hexacosonoic. Rădăcina conține 14 aminoacizi, inclusiv 7 aminoacizi esențiali. Planta mai conține cantități mari de azotat de potasiu, în afară de punarnavina. Alți componenți chimici includ rotenoide, boeravinon cum ar fi boeravinon A-F.

Proprietăți – Apetizant, diuretic, alexiteric, detoxifiant al ficatului, expectorant, astringent, carminativ, antiartritic, digestiv, hepatoprotector, antianemic, protector al tractului urinar, rejuvenant, antiastmatic, antitusiv.

Recomandări – Tulburări hepatice (icter și hepatită), dureri ale vezicii biliare și calculi, tulburări ale tractului urinar, tulburări renale, litiază renală, cistită, nefrită, anemie, tulburări cardiovasculare, leucoree, astm, dispepsie, tumori, dureri abdominale, splenomegalie, oftalmie, dureri articulare, lumbago, scabie, gonoree, edem etc.

Această plantă se regăseşte în remediile naturale LIVECOM Sirop, URINOSALM.