Boswellia Serrata

boswellia_serrataBoswellia serrata este o specie caracteristică din pădurile de foioase uscate, tropicale și apare în pădurile din lemn de tec foarte uscate sau în pădurile de foioase mixte uscate. Acesta este un copac cu dimensiuni moderate, cu frunze aplecate. Are de obicei un bolus scurt de 3-5 m înălțime, uneori poate fi mai înaltă dacă este cultivată în condiţii optime. De obicei, atinge o circumferință de 1,2-1,8 m și o înălțime de 9-15 m. Scoarța este foarte subțire, gri-vezuie, cenușie sau roșiatică la culoare, cu un strat de clorofilă pe sub stratul exterior, care se desprinde în plăcuțe subțiri. Frunzele sunt netede şi au 20-45 cm în lungime, aglomerate spre capetele ramurilor. Scoarța de Boswellia serrata produce o gumă care are valoare medicinală.

Compoziția chimică – Răşina din scoarță conține acizi α şi β-boswelici, monoterpene (α-thujenă), diterpene (incensol, serratol), triterpene (α şi β-amirină), ulei boswelic (alcătuit din cadinen, camfen, olibanol, dipenten, pinen, felandren), etc.

Proprietăţi – Antiinflamator, analgezic puternic, reduce senzaţia de rigiditate musculo-scheletală, reduce inflamaţiile gastrointestinale, antiastmatic, antitumoral, imunostimulator, hipolipemiant, hipocolesterolemiant, sedativ, emenagog.

Recomandări – Poliartrită reumatoidă, reumatism cronic degenerativ, periatrită scapulo-humerală, dureri musculare, nevralgii, colită ulcerativă, astm bronşic, tumori cerebrale.

Această plantă se regăseşte în remediul natural ARTRISALM.