Carica Papaya

Carica_papayaCarica Papaya este un arbore mic, fără ramuri, tulpina poate crește între cinci și zece metri înălţime, cu frunze dispuse în spirală limitate la partea de sus a trunchiului. Partea de jos a trunchiului este plină de cicatrici pe locurile care poartă frunze și fructe vechi. Frunzele sunt mari, cu dimensiuni de 50-70 cm în diametru, palmate, cu 7 lobi. Florile sunt produse pe axa frunzelor, la maturitate fructele având 15-45 cm lungime și diametrul de 10-30 cm. Fructul de papaya are o formă de pară, cu o piele verde, care devine portocalie, atunci când se coace. Pulpa este moale, culoarea fiind portocaliu aprins, uneori roz. Semințele de fructe sunt comestibile și de culoare neagră, cu gust picant – amar.

Compoziția chimică – Conține carbohidrați, fibre, calciu, fosfor, fier, sodiu, potasiu, magneziu, beta-caroten, tiamină, riboflavină, niacina și acidul ascorbic. Vitamina E. Conține cantități mari de vitamine A, K, B, glicozide complexe și B17.
Glicozid carpoaid, iar alcaloidul, carpaine, pseudo-carpaine, alcaloizi D1-piperidina, dehidrocarpaine I și II, de apă. Ulei gras, ulei volatil, un glicozid, caricin, enzimă, myrosin. Acizi saturați (palmitic, stearic și arahidică) acizi nesaturați (oleic și linoleic), aglicon bactericid de izotiocianat glucotropaeolin benzil, sinigrină, miosin enzimă și carpasemine. Papaina o enzimă, conținut în papaya este proteolitic, ceea ce înseamnă că se digeră proteine.

Proprietăți – Ajută stimularea regenerării celulelor hepatice și stimulează secreția bilei. Calmant, antibacterian, cardiotonic, antipiretic, antihipertensiv, purgativ și antiparazitar, îmbunătăţeşte tranzitul intestinal și digestia, neîmbătrânire și detoxifiant, îmbunătăţeşte circulația sângelui la nivelul organului sexual.

Recomandări – Tulburări digestive, constipație și balonare, emfizem pulmonar, astm, osteoartrită și artrită reumatoidă, degenerescența maculară, afecțiuni ale sitemului cardiovascular, stres oxidativ.

Această plantă se regăseşte în remediul natural GASCURE Tablete.