Coriandrul (Coriandrum sativum) este o specie de plantă erbacee anuală din familia umbeliferelor, exclusiv de cultură, înaltă de 30—100 cm, cu flori albe sau roz și fructe în formă de globulețe. Rădăcina este pivotantă, subțire, slab ramificată. Tulpina este cilindrică, glabră, fin brăzdată, ramificată numai la partea superioară. Frunzele sunt verzi-deschis, glabre, foarte diferențiate după nivelul la care se află: cele bazale în rozetă sunt lung pețiolate, întregi, cu margine crenată sau trilobate până la trifoliate, cele mijlocii, alterne, o dată sau de două ori penat sectate, cu lacinii late, inegal penat lobate ; frunzele superioare sunt sesile, de trei ori penat sectate cu lacinii rare, înguste, filiforme. Florile sunt grupate în umbele compuse, lung pedunculate, cu 3-7 radii și lipsite de involucru ; ele sunt pe tipul 5, cu petale albe sau ușor roz-violacei, inegale la florile de la marginea inflorescenței la care petala externă este mult mai mare (până la 4 mm). Fructele sunt diachene sferice, cu diametru de 2—6 mm, galben-brune sau brune, cu cele două jumătăți unite, pe fiecare mericarp cu 5 coaste ondulate și 4 mai pronunțate, păstrând la vârf resturile caliciului și cele două stigmate, miros plăcut la maturitate.
Compoziția chimică – Fructul conține ulei volatil format din: d-linalol sau coriandrol, geraniol, cimol, pinen, terpinen, felandren, dipentene, acid petroselinic etc. Mai conține lipide, amidon, substanţe minerale, pectine etc.
Proprietăți – Carminativ, stomahic, stimulent aromatic, bactericid, fungicid, stimulator al secreţiilor gastrointestinale, antihelmintic, calmant gastrointestinal, slab antibacterian şi micotic, spasmolitic.
Recomandări – aerofagie, anorexie, astenie nervoasă, balonări, bronşite, colici intestinale, dischinezie biliară, dispepsii digestive, dureri abdominale, gastrite hiperacide, helmintiaze, lactaţie, nervi, reumatism, sinuzită, tulburări gastrice, ulcer gastric, umflături, viermi intestinali.
Această plantă se regăseşte în remediul natural WORM END Sirop.