Crataeva Nurvala

crataeva_nurvalaCrataeva nurvala este un copac de dimensiuni medii cu frunze de foioase, care poate ajunge la o înălțime de 50 de metri. Scoarța este netedă și maronie, în timp ce ramurile au o nuanță alb – violet și galben. Scoarța este gri, neted orizontală cu riduri. Frunzele sunt trifoliate, de 8-12 cm lungime, cu pliante ovale. Florile sunt alb-verzui, gălbui sau crem și sunt parfumate. Fructele sunt bace ovale, de 2,5 cm în diametru, similare cu lămâia și se colorează în roșu la maturitate. Planta înflorește în martie și fructele apar în iunie.

Compoziția chimică – Principalele componente ale crataeva nurvala sunt alcaloizi; triterpene; taninuri; saponine; flavonoide; steroli și glucosilinate, lupeol, friedelin, diosgenin și acid betulinic.

Proprietăți – antiinflamator, colagog, apetizant, urolitiatic, antidiabetic, antibacterian, analgezic, anti infertilitate, antidiaree, cardioprotectiv.

Recomandări – Infecții ale tractului urinar, hipertrofia prostatei, calculi urinari, disurie (urinare dureroasă) și cistită, anorexie, tumori și tulburări hepatice.

Această plantă se regăseşte în remediul natural URINOSALM.