Ferula Narthex

Ferula_narthexFerula Narthex crește în principal în Iran și Afganistan. În India, este crescut în Kashmir. Este o plantă perenă, care ajunge până la 3,5 m înălţime. Ea are frunze fine și flori galbene. Rădăcinile sunt groase și cărnoase și secretă un suc de rășinoase, la fel ca planta stem cu un miros puternic, neplăcut. În martie și aprilie, chiar înainte să înflorească, se face o incizie pe tulpină, aproape de rădăcină. Astfel se produce un lichid lăptos care este colectat și uscat, formând o masă de rășină. Rășina Gum este gri-albicioasă atunci când este proaspătă și se îngălbenește odată cu trecerea timpului, transformându-se până la roșu și o nuanță de culoare maronie. Are un miros foarte puternic, gustul fiind foarte neplăcut.

Compoziția chimică – Materiale rășinoase compus din acizi ferulici, umbeliferonă, asaresinotanol, farnesiferoli A, B și C etc.. Aproximativ 25% gumă compusă din glucoză, galactoză, arabinoză-l, ramnoză și acid glucuronic și ulei volatil format din disulfurice ca componentele sale majore, în special 2-butil propenil bisulfura (E și Z izomeri), cu monoterpene (α- și β-pinen, etc), acid ferulic liber, acid valerianic și vanilină (LAF). Miros dezagreabil al uleiului este datorită conținutului disulfură.

Proprietăţi – Antitumoral, digestiv, expectorant, aperitiv, carminativ, afrodiziac, antimutagenic, antiinflamator, antiviral, antibacterian, antispastic, antiseptic, hepatoprotector, antioxidant, antihepatotoxic, laxativ, antihelmintic, imunostimulator, antihipertensiv, vasodilatator, antidiabetic, emenagog, stimulent nervin.

Recomandări – Probleme abdominale, viermi, disfuncții erectile, anorexie, indigestie, dureri abdominale, constipație, astm, tuse cronică, tulburări menstruale, hipertensiune, infecţii gastrice.

Această plantă se regăseşte în remediul natural GASCURE Sirop.