Mesua ferrea se găsește în zonele umede, în părțile tropicale din Sri Lanka, India, sudul Nepalului, Birmania, Thailanda, Indochina, Filipine, Malaezia și Sumatra. Crește în pădurile veșnic verzi (de foioase), mai ales în văile râurilor din Himalaya de est și dealurile din India. Crește la altitudini de 1500 de metri. Arborele crește peste 30 m înălțime, de multe ori susținut la bază, cu un trunchi de până la 2 metri în diametru. Coajă de copac tânăr este de culoare gri, în timp ce scoarța celui bătrân este gri închis cu o tentă de roșu – maroniu. Frunzele sunt simple, opuse, îngust lanceolate, alungite, de culoare verde închis, cu o dimensiune de 7-15 cm lungime şi 1,5-3,5 cm lățime, partea de jos fiind de culoare albă. Frunzele tinere sunt de culoare roșie la roz – gălbui. Ramurile sunt subţiri și fără păr. Florile sunt bisexuale, 4-7.5 cm în diametru, cu patru petale albe și centrul a numeroase stamine galben – portocalii. Fructul este o capsulă sferică ovoidă cu 1-2 semințe.
Compoziția chimică – Conține mesuol. Florile conțin ulei esențial și oleorășini. Staminele conțin două bioflavanone cunoscute sub numele de mesuaferrn-A și mesuaferon-B. Alți componenți chimici includ: mesuol, mesuaferol, leuco antocianidin, mesuon, mammeigin, mesuagin, euxanthon, xanthon derivat, ferruol A & B, o triterpen-gutiferol, feraxanton, uleiuri derivate și esențiali.
Proprietăți – Anodin, digestiv, antibiotic, antifungic, antihelmintic, hipotensiv, antispastic, anafilactic, antiastmatic, antiinflamator, sudorific, hipotensiv, antispastic.
Recomandări – Metroragie, menoragie, durere de stomac, astm, lepră, tuse, febră, vărsături, impotență, afecţiuni dermatologice, reumatis, dizenterie, vărsături, dureri în gât, febră, senzație de mâncărime, hemoroizi, erizipel, sete excesivă etc..
Această plantă se regăseşte în remediile naturale KAMAIANY, SHECURE Sirop.