Ocimum Sanctum (Busuioc Sfânt) este o plantă aromatică ce aparține familiei Laminacee, originară din subcontinentul indian și cultivată în Asia de Sud-Est şi tropicală. Este un subarbust vertical, mult ramificat și poate atinge o înălțime de 30-60 cm. Are tulpina și frunzele păroase (pufoase), simple, opuse, de culoare verde sau violent, parfumate. Florile sunt pețiolate, cu o formă ovală şi ușor zimțate, cu înălțimea de 5 cm. Florile sunt violacee, așezate ca un ciorchine alungit spiralat. Tulsi este cultivată atât pentru scopuri medicinale și religioase, cât și pentru uleiul esențial pe care îl produce. Acesta este recunoscută pe tot teritoriul subcontinentului inian că plantă medicinală și pentru ceai, foarte utilizată în Ayurveda. Frunzele și părțile din exterior sunt utilizate în scopuri terapeutice.
Compoziția chimică – Conține ulei volatil cu compuși chimici diferiți care includ o-pinen, camfen, b-pinen, mircen, limonen, cis-ocimene, camfor, linalool, metil chavicol, y-terpineol, citronelol, geraniol, metil cinamat și eugenol. Mai conține anetol, beta-sitosterol, saponozide triterpenice și taninuri. Semințele sunt bogate în mucilagii.
Proprietăți – Analgezic, antidepresiv, antispasmodic, antiveninos, carminativ, cefalic, diaforetic, digestiv, emenagog, expectorant, febrifug, insecticid, nervin, stomahic, sudorific, tonic și stimulent.
Recomandări – Cefalee, bronșite, tuse, tulburări gastrointestinale, dispepsii, meteorism abdominal, epigastralgii, colici abdominale, astenie, afecțiuni renale, gripă, ulcer gastric, stări febrile, ulcerații cronice suprainfectate, aftoză bucală, stomatite erozive sau balanice, erozive de diverse etiologii, gonoree, leucoree etc..
Această plantă se regăseşte în remediile naturale COUGHEND Sirop, MEMO ON, WORM END Sirop.