Sănătatea tenului – Acneea

Acneea este o problemă a pielii care se caracterizează prin inflamarea porilor, pielea fiind acoperită de puncte negre, chisturi, noduli. Deşi nu este periculoasă, acneea poate lăsa urme şi cicatrici inestetice. Apariţia acesteia este freventă în rândul adolescenţilor, între 11 şi 14 ani şi dispare în jurul vârstei de 19 -20 ani. Apariţia acneei este favorizată de interacţiunea dintre bacteriile saprofite (normale) şi o piele excesiv de grasă. Practic, secreţia crescută de sebum blochează canalele de evacuare ale glandelor din piele şi astfel apar coşurile şi punctele negre.

Deoarece leziunile sunt supuse suprainfectării cu diverşi microbi, acestea se pot prezenta şi sub formă de pustule gălbui cărora, dacă nu li se acordă atenţia cuvenită şi remediul adecvat la timp, pot, de asemenea, lăsa urme inestetice. Acneea apare preponderent pe faţă, dar şi pe umeri, pe piept şi pe fese. Se recomandă spălatul zilnic cu apă şi săpun, o dată sau de două ori pe zi, pentru a îndepărta excesul de grăsime de pe piele.

Anumiţi factori favorizează apariţia acneei: pubertatea şi tulburările hormonale determinate de intrarea în funcţiune a ovarelor sau a testiculelor, tulburările gastro-intestinale şi în special constipaţia. Tratamentul igienico-dietetic constă într-un regim fără grăsimi animale sau vegetale hidrogenate (margarină) cel puţin două luni. Sunt contraindicate carnea roşie grasă, carnea de pasăre cu pieliţă şi toate prăjelile. De asemenea, sunt interzise toate alimentele care conţin aditivi şi conservanţi, apele carbogazoase, ciocolata, alcoolul şi băuturile comerciale cu coloranţi şi arome artificiale.

Efecte benefice are consumul constant de fructe şi legume, dar şi suplimentele alimentare şi cremele. Vindecarea acneei necesită un tratament blând, constant şi de durată. Pe lângă tratamentul alopat de bază (adecvat îndeosebi cazurilor severe), cu dezinfectante, antibiotice, autovaccin şi echilibrare hormonală, se recomandă şi tratament fitoterapeutic, atât pentru uz intern (cu plante cu efect depurativ) cât şi pentru uz extern (cu plante cu efecte antiseptice, calmante şi cicatrizante.

Se recomandă spălatul zilnic cu apă şi săpun, o dată sau de două ori pe zi, pentru a îndepărta excesul de grăsime de pe piele. Tratamentul igienico-dietetic constă într-un regim fără grăsimi animale sau grăsimi vegetale hidrogenate (margarină), cel puţin două luni. Sunt contraindicate carnea roşie grasă, carnea de pasăre cu pieliţă şi toate cărnurile prăjite. De asemenea, se recomandă evitarea/limitarea consumului de dulciuri, paste făinoase rafinate, orez alb, lapte şi derivate (brânzeturi fermentate, frişcă, smântână), chipsuri, produse tip fast-food, alimente condimentate, alimente bogate în iod sau medicamente care conţin iod (peşte oceanic, fructe de mare, scoici, creveţi, fasole verde, soia, sare iodată).

Pentru sănătatea tenului specialiştii STAR INTERNAȚIONAL MED au creat o cremă naturală cu extracte din plante ayurvedice, ACNE CREAM şi suplimentul alimentar MARGUSA, marca Ayurmed.