Căderea părului se află pe lista problemelor cu care se confruntă multe persoane. Normală în cazul în care se pierd aproximativ 100 de fire de păr pe zi, devine însă o problemă pregnantă atât pentru femei, cât și pentru bărbați atunci când devine excesivă.
Căderea părului poate avea o serie de cauze atât externe organismului, cât mai ales interne, iar netratată la timp poate avea atât consecințe din punct de vedere fizic, cât și psihic, datorate de cele mai multe ori consecințelor fizice. Căderea părului poate fi cauzată de o multitudine de factori, de la diferite afecțiuni, o moștenire genetică, un sistem de alimentație dezechilibrat până la stres, oboseală sau dezechilibre hormonale.
Căderea părului poate fi genetică și uneori permanentă (Alopecia androgenetică) sau temporară și non-genetică (Telogen Effluvium) din cauza alimentației deficitare, a stresului, oboselii, ca efect al unor afecțiuni sau doar din cauza îngrijirii deficitare a scalpului. De asemenea, este foarte important de menționat că pierderea părului poate avea și importante cauze interne, de cele mai multe ori de ordin hormonal.
Cauzele care duc la căderea părului sunt stabilite în urma consultației oferite de medicul dermatolog. Este important de a consulta un medic dermatolog cu privire la schimbările survenite deoarece există diferite tipuri de tratamente pentru fiecare pacient în parte. De cele mai multe ori, medicul dermatolog va recomanda realizarea unui set de analize personalizate, care pot pune în evidență eventualele carențe de minerale, vitamine sau dereglări hormonale, în funcție de istoricul medical al fiecărui pacient.
Căderea părului – Cauze genetice:
Cauzele genetice ale căderii părului pot afecta un număr mare de persoane, atât femei cât și bărbați. Predispoziția bărbaților către calviție este însă mai mare. Alopecia androgenetică poate crește progresiv cu vârsta și poate debuta încă de la vârsta de 18 ani. Cu precădere întâlnită în cazul bărbaților, 1 din 3 bărbați acuzând căderea părului de la vârsta de 30 de ani, și femeile sunt afectate de această afecțiune.
Căderea părului – Cauze non – genetice:
În situația în care căderea părului nu este provocată de cauze genetice sau de diferite afecțiuni, pentru regenerarea acestuia este suficientă respectarea unor reguli simple precum: odihnă adecvată și o dietă echilibrată bazată pe consumul de alimente bogate în vitamine, minerale, fier și zinc, alegerea produselor de curățare, îngrijire și coafare potrivite tipului de păr și protejarea părului de factorii nocivi (soare puternic, temperaturi extreme). De asemenea, utilizarea manevrelor agresive de colorare și coafare repetată a părului, pot conduce la modificări ale părului din ce în ce mai puternice odată cu vârsta.
În ceea ce privește căderea temporara a părului (Telogen Effluvium) aceasta poate rezulta din mai multe cauze, de la afecțiuni ale sângelui precum anemie sau lipsă de fier, consumul de anticoncepționale, până la afecțiuni precum boli tiroidiene sau dereglări hormonale puternice.
Anemia prin carență de fier este una dintre afecțiunile care pot avea ca simptom căderea părului. Atunci când trecem prin perioade tensionate sau când nu consumăm alimente bogate în fier, suntem predispuși la o deficiență de fier, care se manifestă printr-o stare generală de oboseală, piele mereu palidă, dureri de cap, mâini și picioare reci și căderea părului.
Alți factori care influențează puternic căderea părului, sunt afecțiunile de tip infecții care provoacă febră (precum herpes simplex), infecțiile fungice ale pielii, infecțiile bacteriene precum sifilis, sunt puternic responsabile de calviție și degradarea firului de păr, prin subțiere.
De asemenea, s-a demonstrat științific, faptul că atât traumatismele fizice cât și cele psihice influențează căderea părului. Atunci când organismul este supus unor șocuri de natură psihică (pierderea cuiva drag) cât și fizică (accidente, intervenții chirurgicale) acesta se resimte. Astfel, după o perioadă de 3, chiar 4 luni de la manifestarea evenimentului neplăcut, foliculii părului intră în faza de telogen prematur, ducând la stagnarea creșterii părului sau căderea excesivă. Controlul factorilor perturbatori cauzatori de stres restabilește după o perioadă creșterea normală a părului.
Căderea părului poate fi influențată de asemenea și de anumite medicamente care sunt consumate, ca reacție adversă a organismului la unele substanțe conținute. Astfel, s-a demonstrat că unele medicamente eliberate pe bază de prescripție medicală pot cauza căderea părului. Medicamente precum Izotretinoin și alte medicamente utilizate în tratarea acneei, unele contraceptive, din cauza nivelului mare de hormoni conținuti, medicamente hipolipemiante, unele substanțe utilizate în medicamentele pentru tratarea depresiei (litiu, acid valproic), o serie de medicamente utilizate în chimioterapie și unele substanțe conținute în medicatia antiepileptică ar putea cauza căderea părului. De asemenea, substanțe folosite în medicamente împotriva malariei (precum clorochina) și împotriva gutei, medicamente folosite pentru tratarea insuficienței cardiace (precum captopril), unele medicamente pentru boala Parkinson, pot fi de asemenea factori care influențează căderea părului.
Nu în ultimul rând, poate cel mai cunoscut factor care influențează căderea părului, este vârsta. Din cauza slăbirii sistemului imunitar și a dereglărilor hormonale existente, părul devine mai fragil, mai predispus către rupere.
Căderea părului – cauze hormonale:
Alți factori care ar putea declanșa căderea părului si care afectează cu precădere femeile sunt dereglările de ordin hormonal. În cazul femeilor, căderea părului poate fi acuzată în perioada de după naștere, când se începe sau se finalizează administrarea de contraceptive orale, după o întrerupere de sarcină sau în perioada menopauzei și post-menopauzei. Organismul are nevoie în mod normal de o perioadă de cel puțin trei luni pentru a se acomoda cu noile niveluri hormonale, timp în care dezechilibrele hormonale survenite după aceste schimbări pot duce la căderea părului, variații ale masei corporale, oboseală, acnee, etc.
O altă cauză hormonală des întâlnită a căderii părului este hipotiroidismul, care se manifestă prin secreția scăzută de hormoni tiroidieni care are o influență importantă asupra metabolismului. Astfel, în condițiile în care organismul nu produce suficienți hormoni tiroidieni, printre alte simptome precum senzația de oboseală, unghii fragile, piele rece și intoleranță la frig, ar putea apărea și căderea părului.
Un alt factor important de menționat atunci când discutăm despre căderea părului este afecțiunea hormonală denumită Sindromul Ovarelor Polichistice. Frecvent întâlnită la adolescente și femei în societatea în care trăim, este cauzată de un dezechilibru hormonal în care cantitatea de hormoni masculini produsă de ovare este mai mare decât cea normală. Simptomele pot fi menstre neregulate, chisturi ovariene, creșterea părului în exces pe mâini și facial și căderea părului la nivelul scalpului.
Căderea părului – Cum putem acționa pentru a o stopa?
În cazurile în care căderea părului nu este de ordin ereditar, genetic, aceasta poate fi tratată cu succes. Astfel, în cazurile de cădere a părului datorate îngrijirii deficitare, prin înlăturarea factorilor nocivi (colorarea permanentă, uscarea, coafarea) și printr-o îngrijire adecvată tipului de păr, acesta își revine la normal. În cazuri de anemie, prin corectarea carenței de fier și tratarea afecțiunii, în cazuri de dereglări hormonale, un tratament adecvat va avea un impact benefic și asupra sănătății părului. Astfel, tratamentul riguros al afecțiunilor ce cauzează căderea părului va ameliora și acest efect neplăcut.
De asemenea, pe lângă o alimentație corectă, bogată în vitamine, proteine, minerale și oligoelemente, este foarte importantă și odihna suficientă și scăderea nivelului de stres la care ne supunem zilnic.
Căderea părului și Heena:
Specialiștii STAR INTERNAȚIONAL MED au creat, respectând o rețetă ayurvedică veche de mii de ani, produsul HEENA, care este un excepțional tonic și revitalizant al părului. Astfel, din combinația de plante din care este compus produsul Heena, Lawsonia inermis (Heena), Eclipta alba (Bhringaraj), Emblica officinalis (Amla), Accacia concinna (Shikakai), Trigonella foenum graecum (Schinduf), Terminalia chebula (Haritaki) și Centella asiatica (Gotu kola) rezultă un puternic tonic și regenerant al părului și al scalpului. Astfel, prin stimularea circulației sangvine de la nivelul scalpului și implicit a rădăcinii firului de păr, Heena are un puternic efect de revitalizare, oferă vigoare și strălucire părului, stimulând totodată creșterea acestuia. De asemenea, combate iritațiile pielii induse de radiațiile solare și de transpirația abundentă.
Conținutul de Emblica officinalis (Amla) din produs conferă părului strălucire, revitalizează părul tern sau degradat și previne despicarea vârfurilor, lăsându-l mătăsos și foarte ușor de pieptănat. Amla întărește foliculii, stimulează rădăcina firului de păr, contribuind astfel la creșterea acestuia. De asemenea previne unele infecții ale scalpului. Eclipta alba (Bhringaraj) este un puternic rejuvenant, antimicrobian, antiinflamator, antiviral și susține creșterea și revitalizarea părului. De asemenea, Terminalia chebula, arbore ce se găsește în sudul Asiei, este un puternic anti-inflamator și antibacterian, fiind benefic împotriva dermatitelor scalpului. Astfel, folosirea produsului Heena, prin combinația sa de plante, previne căderea părului, îi întărește rădăcina, conferindu-i părului vigoare și strălucire.