Cucurbita Maxima

Cucurbita_maximaDovleacul (Cucurbita Maxima) este o plantă erbacee anuală cultivată pentru fructul, florile și semințele sale. Cucurbita Maxima este o plantă anuală cu tulpina flexibilă și agățătoare. Are frunze cordiforme (în formă de inimă), pentalobulate, de mărime mare și cu nervuri bine marcate; prezintă o abundentă pilozitate pe frunze și tulpină. Florile sunt galbene și cărnoase. Fructul prezintă o mare variație (polimorfism): poate fi ovoidal sau sferic, de culoare verde său portocaliu intens. Pulpa fructului este galbenă-portocalie, densă și cu gust dulce.

Dovleacul conține în interior numeroase semințe ovale, convexe și netede, de 2-3 cm lungime, care la rândul lor conțin un miez alb și comestibil. Mărimea dovleacului variază între 25-40 cm diametru. Există varietăți de vară având fructul de culoare deschisă și semințe mai moi (varietate care se conservă puțin timp) și varietăți de iarnă care sunt mai seci și mai dulci, folosite în produsele de cofetărie (durata de conservare este mai lungă).

Compoziţia chimică – Semințele conțin fitosterol (cucurbitol), acizi graşi Omega 3, carotenoide, tocoferoli, fosfolipide, vitaminele A, E, F, flavonoide, acizi graşi saturaţi, acizi nesaturaţi şi polinesaturaţi.

Proprietăți – Antidiabetic, elimină paraziţii intestinali, reglează nivelul colesterolului, ajută la bună funcționare a rinichilor, tonic cardiac, tonic pentru sistemul urinar, menține tranzitul intestinal, menține elasticitatea prostatei, îmbunătăţeşte metabolismul grăsimilor, curăţă organismul de substanţe nocive (toxine, substanţe cancerigene, etc) şi ajută la consolidarea imunităţii şi întreţinere a echilibrului hormonal normal.

Recomandări – Afecţiunile prostatei, insomnia, infarctele miocardice, accidentele vasculare cerebrale şi arteritele membrelor inferioare, osteoporoză, constipaţie, calculi renali, afecţiuni ale ficatului, rinichilor, afecţiuni ale vezicii urinare.

Această plantă se regăseşte în remediul natural PROSTATOSALM.