Cura de detoxifiere

Mediul în care trăim este supraîncărcat de substanţe toxice care pătrund în organism prin aerul inspirat, prin mâncare şi apă. Chiar şi corpul nostru produce deşeuri metabolice toxice care trebuie eliminate pentru a ne menţine sănătatea şi forţele vitale. Corpul hrănit corect elimină în mod natural aceste toxine prin plămâni, piele, rinichi şi intestinul gros (colon). Din nefericire, cu timpul, ca urmare a bolilor, obiceiurilor alimentare nesănătoase şi a altor factori, depuraţia organismului încetineşte şi toxinele se acumulează.
Toamna este unul din cele mai potrivite anotimpuri pentru o cură de detoxifiere şi, în paralel, pentru o cură de vitamine şi minerale, care să ne ajute să intrăm în iarnă în formă, cu aport de energie şi vitalitate crescute. Cura de detoxifiere ţinută după instalarea toamnei ajută organismul să se revigoreze şi sporeşte tonusul psihic. Această perioadă este bogată în legume şi fructe, cu multiple beneficii pentru organism; acestea reprezintă combinaţia ideală pentru eliminarea toxinelor din organism.

Ideal este ca detoxifierea să se facă periodic, la fiecare schimbare de sezon sau cel puţin la un interval de 6 luni, adică primăvara şi toamna.
Cura de detoxifiere este indicată oricărei persoane, mai puţin celor care au o dietă specială pentru anumite probleme de sănătate. Detoxifierea nesupravegheată de un medic nu se recomandă persoanelor care suferă de boli grave şi în special de boli digestive (ulcere, colite, tumori intestinale), boli renale, pietre de dimensiuni mari la rinichi sau vezica biliară. Persoanele cu probleme grave de sănătate nu vor urma o cură de detoxifiere decât la recomandarea unui medic fitoterapeut şi cu avizul medicului specialist.
Există mai multe tipuri de cure de detoxifiere; ideale sunt cele mai puţin drastice, care nu folosesc un singur fruct sau legumă, ci combină mai multe alimente din aceeaşi categorie – organismul are nevoie de variaţia hranei, chiar şi într-o astfel de cură.

De menţionat este faptul că procesul de detoxifiere – ca, de altfel, orice alt proces care implică toate sistemele organismului – nu poate da randament într-o singură zi, fiind nevoie de timp pentru acomodare. Ca urmare, înainte cu o săptămână de cura propriu-zisă se recomandă eliminarea grăsimilor de orice fel (cu excepţia uleiului din salate), mezelurilor, alimentelor prăjite şi produselor de tip fast-food, diminuarea produselor făinoase (sunt permise doar două felii de pâine la masă), a dulciurilor şi produselor de patiserie. Nu este de neglijat nici hidratarea, se recomandă să se bea zilnic minimum doi litri de lichide (apă plată) sau măcar o cană cu lapte şi una cu ceai (de orice fel, dar îndulcit fie cu o linguriţă de miere, fie cu una de zahăr brun, peste care se poate adăuga zeamă de lămâie).
Ideal este ca, detoxifierea să dureze aproximativ 20 zile sau între 1-3 săptămâni. Dintre alimentele de sezon, cu proprietăţi detoxifiante amintim sfecla, broccoli, anghinare, usturoi, seminţele de in, dar şi lămâile şi merele.

Dimineaţa trebuie consumate cereale integrale cu iaurt, sana sau chefir; la prânz se mănâncă un singur fel de mâncare, obligatoriu cu salată de crudităţi, iar seară supă sau ciorbă. De asemenea, se consumă în mod obligatoriu 3 fructe pe zi. În următoarele 3 zile ale curei se recomandă ca, în prima zi, cina să fie înlocuită de o masă de fructe, a doua şi a treia zi, prânzul să fie înlocuit cu o masă de fructe.
Cura de detoxifiere propriu-zisă durează 3 zile şi mesele sunt înlocuite numai cu fructe crude. Se pot face salate, se pot consuma ca atare sau sub formă de suc natural, făcut acasă. De menţionat este că dimineaţa trebuie consumate doar fructe neacide precum bananele, gutuile, pere, struguri, pepene, etc. Se pot consuma şi fructe uscate (stafide, curmale, caise), nuci, seminţe, alune (neprăjite). Pentru energizarea organismului, dar şi pentru conţinutul mare de antioxidanţi se poate consuma ceai verde în loc de cafea.

Exerciţiile fizice, mersul pe jos stimulează sistemul cardiovascular şi procesele metabolice în organism, intensificând funcţiile naturale de depuraţie, contribuind astfel la detoxifierea eficientă a organismului.
Nu numai în cura de detoxifiere, ci şi ca parte a unui stil de viaţă sănătos, ultima masă trebuie servită înainte cu cel puţin 4 ore înainte de culcare, pentru ca digestia să se poată realiza.

Nu în ultimul rând trebuie precizat că un număr suficient de ore de somn contribuie la păstrarea unui organism sănătos.

Pentru detoxifierea organismului dumneavoastră specialiştii STAR INTERNAȚIONAL MED au creat remediile ayurvedice MARGUSA și TRIFYLA, marca Ayurmed.