Glycyrrhiza Glabra

Glycyrrhiza-glabra-Licorice-YashtimadhuGlycyrrhiza Glabra (Lemnul dulce) este o plantă erbacee, perenă, comună în sudul Europei și în Orient, ale cărei rădăcini cu gust dulce – amar constituie una din cele mai vechi mirodenii. Lemnul dulce este o plantă erbacee perenă sau arbust cu frunze imparipemat – compuse, flori mici, liliachii și fructe spinos – păroase. Are aspect de subarbust ce crește spontan dar și în cultură, îi priesc solurile nisipoase și este puțin răspândit în foste albii de râuri, în luminișuri și în zone necultivate. Înflorește în lunile iunie și iulie.

Compoziția chimică – Rădăcina conţine saponine triterpenice, dintre care cea mai importantã este glicirizina, prezentã fie ca atare, fie sub forma unor compuşi derivaţi, cum este acidul gliciretic. Rădăcina mai conţine fitosteroli şi flavonoizi (liquirizina). Gustul dulce al rădăcinilor se explicã prin prezenţa unor cantitãţi apreciabile de glucozã, fructozã şi zaharozã.

Proprietăți – antispasmodică, slab diuretică, uşor expectorantă prin fluidificarea secreţiei traheo-bronşice şi faringiene, uşor laxativă, estrogenă, antiulceroasă şi antidismenoreică.

Recomandări – Gastrită, ulcerului gastric şi ulcerului duodenal, pentru reducerea inflamaţiei şi calmarea durerii. În obezităţii, datorită efectului de diminuare a poftei de mâncare, în inflamaţiile gingiilor, în afecţiuni dermatologice, cum este psoriazisul, sau în eczeme. În traheită, laringită, poliartritei reumatoide. Acţiunea expectorantă are aplicaţii în caz de infecţii respiratorii. Mai este eficient în hipomenoree, amenoree și menopauză prematură.

Această plantă se regăseşte în remediile naturale COUGHEND Sirop, FEMININE TOUCH, HAPPY KID Sirop, MEMO ON, SLEMOL, MARGUSA.