Insolația și migrena

Insolația și migrena

Evaluează acest articol

Soarele a devenit “cel mai mare duşman” al omului pe timp de vară, iar metodele de protecţie împotriva efectelor razelor solare devin subiecte frecvente de dezbatere în rândul specialiştilor, atât medici, cât şi fitoterapeuţi şi homeopaţi. Soarele poate provoca o stare de moleşeală, o situaţie în care pierderea excesivă de lichide corporale poate duce la creşterea temperaturii corpului, iar razele ultraviolete reprezintă astăzi una din principalele cauze declanşatoare de cancer de piele. Cele mai frecvente tulburări care apar din cauza căldurii sunt: ameţelile, crampele musculare, senzaţia de epuizare şi insolaţia. Când organismul se supraîncălzeşte şi nu poate să îşi scadă prin propriile metode temperatura atunci se spune despre o persoană că are insolaţie; aceasta are o temperatură de până la 40,5 de grade Celsius şi nu mai transpiră.

insolatiaPrintre simptomele cele mai frecvente asociate insolaţiei sunt migrena, ameţeala, greaţa, frisoanele, ritmul cardiac accelerat, senzaţia accentuată de sete. Potrivit specialiştilor, riscul unei dureri de cap creşte cu aproximativ 7% la fiecare 2-3 grade în plus. Migrena este o suferinţă cronică caracterizată prin dureri de cap moderat-severe, recurente. Poate să apară o dată sau de două ori pe an sau de mai multe ori pe lună. Acestea sunt asociate de regulă cu alte simptome (greaţă, vărsături, sensibilitate la lumină sau la zgomot). În general, migrenele sunt agravate de activitatea fizică sau determină evitarea activităţii fizice şi este cea mai frecventă cauză pentru durerile severe de cap – aproximativ 20% dintre femei şi 6% dintre bărbaţi sunt afectaţi. Debutul este frecvent întâlnit în adolescenţă sau în copilărie, iar frecvenţa maximă este la persoanele cu vârsta cuprinsă între 25 şi 55 de ani. După 55 de ani frecvenţa atacurilor scade, în special la femei.

În general, o durere de cap migrenoasă poate fi cauzată de alimente la care persoana respectivă este alergică, dar grăbită ulterior de diferiţi agenţi declanşatori. De exemplu, cauza unei migrene poate fi alergia la brânză sau la un parfum, în timp ce factorul declanşator poate fi o tulburare emoţională. Alţi agenţi declanşatori pot fi diferite alimente în plus la cauza de bază, cum ar fi ciocolata sau merele. Alimentele care conţin tiramină, cum sunt brânza şi vinul, pot fie să cauzeze, fie să acţioneze ca factori declanşatori pentru durerile de cap recurente. De asemenea, alergia la soare este o reacţie a sistemului imunitar care se manifestă prin durere de cap, stare de greaţă, apariţia unor reacţii cutanate. Persoanele care suferă de o asemenea alergie pot resimţi şi alte simptome, cum ar fi băşici la nivelul pielii sau sângerări. Este suficientă o expunere de doar 3 minute la soare pentru declanşarea efectelor descrise mai sus.

Persoanele tinere rezistă destul de bine la căldură şi la soare, dar insolaţia poate să provoace şi decese ( în Statele Unite de ex., se înregistrează anual cca. 5000 de decese din cauza insolaţiei). Preventiv, se recomandă consumul cât mai multor lichide, acoperirea capului, evitarea expunerii la soare în intervalul 11-16, iar dacă persoana este nevoită să desfăşoare activităţi fizice în soare, este de preferat să se adăpostească la umbră, periodic. De asemenea, un duş, repausul la pat, cu capul ridicat pe pernă pot fi utile în grăbirea dispariţiei efectelor insolaţiei.

Pentru sănătatea dumneavoastră, specialiştii din laboratoarele STAR INTERNAȚIONAL MED au creat produsul HEENA, marca Ayurmed.