Juniperus Communis

Juniperus_communisSpecia (Ienupărul) crește în întreg lanțul carpatic la 700-1400 m înălțime, adesea în tufărișuri și pâlcuri, în poieni, pășuni, rariști, putând crește pe solurile cele mai sărace. Este o tufă coniferă sau un arbore columnar. Creşte și se întinde pe pământ, de 20 cm înălţime şi 20-30 cm întindere. În Europa, creşte sub forma unui arbore. Frunzele sunt ascuțite, tari şi grupate în formă de pană, asemănător coniferelor, cu miros puternic. Cu cât frunzele sunt mai tinere, cu atât au o formă mai ascuţită, ca un ac. Cele mature au o formă mai lată. Coaja ienupărului este subţire, solzoasă, adesea exfoliindu-se în fâşii subţiri. Fructele arată ca nişte bobiţe roşii care, la coacere, dezvoltă o nuanţă negru-albăstruie.

Compoziția chimică – Conţin 0,8-1,5% ulei volatil. Uleiul volatil este format din d-α-pinen, camfen, cadinen. 1-4-terpineol şi mici cantităţi de alţi alcooli sesquiterpenici, β-pinen, dipentene, mircene, iuniperina, care este un amestec de trigliceride şi alte substanţe, iunenul, iunenolul care este 10-metil- 1 metilen – 7 izopropil -8 decalol.

Proprietăți – Diuretic, antiseptic, carminativ, analgezic, cicatrizant, sudorific, stomahic, bronhodilatator, antitusiv, antispastică bronșică, tonic pentru păr.

Recomandări – Acnee, afte, alopecie, angine, ascită, afecțiuni renale, reumatice, bronșite acute și cronice, cancer, diabet, diaree, dispepsii, erupţii cutanate, hidropizie, hepatită cronică, leucoree, leziuni vegetante, psori.

Această plantă se regăseşte în remediul natural PROSTATOSALM.