Medicina alternativă

Cum acționează medicina alternativă asupra organismului

Medicina alternativă

Evaluează acest articol

Peste tot în lume apar din ce în ce mai multe alternative la medicina clasică, în prezent medicina alternativă fiind la mare căutare peste tot în lume. Boala este o stare de „dezechilibru”, care diminuează bucuria, fericirea, poate distruge familia, evoluând în unele cazuri până la deces. Este important să nu se ajungă la boală iar dacă nu se poate evita, este important ca aceasta să fie „eliminată/evacuată” din organism. Medicina este o ramură a ştiinţelor biologice care are ca scop, pe de o parte, studiul corpului omenesc şi al funcţionării lui şi pe altă parte – pe baza acestor cunoştinţe – conservarea şi restabilirea sănătăţii (termenul provine din latinul ars medicina care, în traducere, înseamnă arta vindecării).

Medicina alternativă, numită şi medicina complementară sau medicina neconvenţională constă în metode de diagnosticare şi tratament care se află în afara medicinii clasice alopate. Organismul uman trebuie tratat ca un întreg; în urma studiilor şi a practicării medicinei, Hipocrate a observat că unii indivizi fac faţă mai uşor bolilor decât alţii. Expresia sa a rămas celebră: “Ceea ce provoacă o boală o poate şi vindeca”. Când medicina clasică nu mai oferă soluţii ori, în completarea metodelor convenţionale, medicina alternativă poate contribui la rezolvarea problemelor. În timp ce medicina clasică este concentrată mai mult pe tratarea efectului bolilor folosind tratamente bazate pe medicamente de sinteză care au şi efecte secundare negative, medicina alternativă urmăreşte tratarea cauzei care a determinat boala, ţinând cont atât de aspectele fizice, cât şi de cele emoţionale şi mentale.

medicina alternativaMedicina alopată tratează bolile numai după simptomele fizice, utilizând aceleaşi remedii şi reţete pentru toată lumea. Medicina alternativă caută să trateze şi să înlăture cauzele care au condus la boală, în timp ce medicina clasică tratează efectul şi neglijează cauza (dacă te doare capul, ia o tabletă de…). Fiecare persoană este diferită de cealaltă iar aceeaşi boală se poate manifesta diferit, astfel că şi tratamentul trebuie particularizat. Remediile folosite de medicina alternativă acţionează blând, restabilind forţa vitală, care susţine viaţa tuturor vieţuitoarelor de pe pământ. Din cele mai vechi timpuri, omul a suferit diferite acţiuni cu efect vătămător, s-a lovit, a fost fugărit şi muşcat de fiare sălbatice sau a fost afectat de diverse boli. În aceste situaţii, omul a trebuit să se îngrijească cu ce a avut la îndemână.

Creatorul a înzestrat fiinţa omenească cu darul de a se autovindeca, asemenea animalelor. Contrar părerii unor medici, medicina alternativă are o istorie tot atât de lungă cu cea a omenirii, pentru că boli au existat din cele mai îndepărtate timpuri, la fel şi dorinţa de vindecare. Iar sistemele de medicină alternativă s-au dezvoltat în toate zonele locuite de oameni. Medicina primitivă era o medicină naturistă, cunoscută de mii de ani şi care s-a dezvoltat în ţări precum India, China, Tibet, Egipt, etc. Omul a folosit diferite plante din flora spontană, diferite argile sau oxizi pe care le găsea în pământ; în mod instinctiv mamele puneau mâna pe fruntea copilului care avea febră, transmiţându-i astfel energie din câmpul ei energetic şi durerea dispărea „parcă ar fi luat-o cu mâna”. Părintele medicinei, Hipocrate, a folosit în practica lui ierburi, masaje, băi de şezut, etc, adică practici folosite în prezent de medicina alternativă.

Dintre practicile şi terapiile folosite în domeniul medicinei alternative amintim: acupunctura, presopunctura, fitoterapia, cromoterapia, aromoterapia, meloterapia, cristaloterapia, reflexoterapia, bioenergoterapia, etc. Sunt şi „voci” care contestă eficacitatea remediilor incluse în medicina alternativă; astfel, Naţional Science Foundation defineşte medicina alternativă ca fiind „toate acele tratamente a căror eficacitate nu au fost testate prin metode ştiinţifice.” O parte din medici susţin că terapiile alternative au doar efect placebo şi că, nu numai că ar fi inutile, ci chiar periculoase deoarece, prin aspectul iluzoriu al unei vindecări miraculoase, pacienţii sunt îndepărtaţi de actul medical, care are eficacitatea verificată prin teste clinice şi are la bază fundamentarea ştiinţifică.

Organismul uman are aptitudinea de a se vindeca el singur şi a rămâne apoi sănătos (acest principiu este admis şi de medicina alopată sub numele de homeostazie). Organismul uman nu este o simplă maşină fizică, ci un complex integrat, format din corpul fizic, corpul subtil (care are şi el mai multe componente) şi corpul spiritual. Condiţiile de mediu şi cele psihologice au o mare importanţă, uneori mai mult chiar decât condiţiile fizice. O sănătate perfectă presupune un echilibru între trup, minte şi spirit, „minte sănătoasă în corp sănătos”, adică principii promovate de medicina alternativă. O formă de recunoaştere şi susţinere a medicinei alternative este faptul că un număr tot mai mare de instituţii de învăţământ superior medical din toată lumea au început să ofere cursuri de medicină alternativă. Medicina alternativă în colaborare cu medicina alopată poate fi medicina viitorului.

STAR INTERNAȚIONAL MED vă ajută cu produse marca Ayurmed pentru o varietate de probleme de sănătate.