Ficatul gras

Ce este, care sunt cauzele și ce se poate face dacă ai ficatul gras?

Ficatul gras

Evaluează acest articol

Ficatul, cea mai mare glandă anexă a tubului digestiv, are multiple funcţii. Cea mai importantă este funcţia metabolică, adică transformarea principiilor alimentare (aminoacizi, monozaharide, acizi graşi, etc.) absorbite din tubul digestiv şi sinteza unor produşi noi.

Uneori, acest proces al metabolismului se dereglează şi ficatul sintetizează în mod excesiv grăsimi care se acumulează în celulele ficatului, care nu vor mai funcţiona corect. De fapt, ficatul gras sau steatoza hepatică, în termeni medicali, reprezintă o afecţiune a ficatului ce constă în încărcarea acestuia cu grăsime în exces şi perturbarea funcţiilor sale. Boala ficatului gras a devenit una dintre cele mai comune afecţiuni ale prezentului, o cauză a acesteia fiind stilul de viaţă haotic şi alimentaţia nesănătoasă. Ficatul gras sau steatoza hepatică este cea mai frecventă patologie hepatică, cu incidenţă mică în ţările cu nivel economic scăzut şi frecvenţă mare în ţările industrializate.

ficatul grasFicatul gras este o afecţiune frecventă în rândul adulţilor. Printre factorii de risc ai acestei afecţiuni se numără obezitatea, diabetul, consumul de alcool, hipertensiunea arterială, etc. Ficatul gras este punctul de plecare al tuturor afecţiunilor grave ficatului (hepatită, ciroză, cancer). Bombardat zilnic cu alimente nesănătoase, bogate în grăsimi, ficatul se vede nevoit să cedeze şi în loc să respingă grăsimea, o acumulează. Simptomele, cel puţin în faza de debut a bolii, sunt minore şi nespecifice, încât marea majoritate a persoanelor care suferă de ficat gras le ignoră sau le pune pe seama altor probleme. Printre manifestările ficatului gras se numără tulburările de tranzit, stare de oboseală, uşoară creştere în greutate, etc. În fazele mai avansate, boala ficatului gras are simptome multe şi supărătoare: stări de greaţă, lipsa poftei de mâncare, picioare umflate, slăbire bruscă şi nejustificată, etc. Steatoza hepatică (ficatul gras) fără complicaţii este reversibilă.

Tratamentul pentru ficatul gras se bazează în primul rând pe respectarea unui regim igieno-dietetic, ce constă în reducerea sau menţinerea greutăţii corporale la valori aproape de normal, menţinerea trigliceridelor, colesterolului şi glicemiei în limite normale, exerciţii fizice regulate, respectarea orelor de odihnă şi somn, evitarea stresului, schimbarea regimului alimentar, etc. Persoana care a fost diagnosticată cu boala ficatului gras trebuie să urmeze un regim alimentar care presupune renunţarea la alimentele bogate în grăsimi nesănătoase, la dulciuri rafinate şi mai ales la alcool. Este recomandată o alimentaţie bogată în vitamine şi minerale, care să ajute ficatul gras să se cureţe de toxine. Sunt interzise slănina, afumăturile, sosurile grase, pizza, produsele lactate grase, îngheţata, carnea grasă de porc, produsele de tip fast food, cartofi prăjiţi, etc.

Printre alimentele permise se numără cerealele integrale, legumele, fructele, leguminoasele, lactatele degresate, ouăle de prepeliţă, carnea slabă de pui şi vită, somon şi macrou. Toate aceste alimente îi oferă organismului nutrienţii esenţiali de care are nevoie pentru a funcţiona normal. Leguminoasele şi cerealale integrale, de exemplu, conţin fibre care ajută organismul să elimine rapid grăsimile nesănătoase, în timp ce peştele este bogat în acizi graşi esenţiali omega 3 şi omega 6, care reduc nivelul de colesterol şi scad numărul trigliceridelor din sânge.
De un real ajutor în cazul ficatului gras sunt şi plantele. Pentru rezolvarea acestor probleme putem utiliza cu succes remediul ayurvedic LIVECOM, marca Ayurmed, prezent sub formă de tablete sau sirop. Acest supliment alimentar susţine şi îmbunătăţeşte funcţiile şi activitatea ficatului, contribuie la regenerarea lui, readucând în limite normale ficatul mărit, înlătură greaţa, durerile şi tensiunea din hipocondrul drept. Susţine procesele de purificare a ficatului, îndepărtând toxinele şi deşeurile din sânge acumulate datorită consumului de alcool, medicamente hepatotoxice şi droguri. Suplimentul alimentar LIVECOM reglează, de asemenea, secreţia biliară și ajută la scăderea valorilor mari ale colesterolului sangvin, are efect antiviral (în special faţă de virusurile hepatitice), antiinflamator, imunostimulent şi antioxidant. Se foloseşte cu succes în combaterea proceselor inflamatorii hepatice virale acute şi cronice şi a steatozei hepatice.
Pentru persoanele suferinde de diabet zaharat este disponibilă şi varianta LIVECOM sirop fără zahăr.