Afecțiunile cardiovasculare

Ayurveda

Afecțiunile cardiovasculare

Evaluează acest articol
O Stea2 Stele3 Stele4 Stele5 Stele (Deocamdată nu există evaluări)
Loading...

O treime din numărul total de decese la nivel mondial este cauzat de afecțiunile cardiovasculare, care constituie astfel principala cauză de deces pe plan mondial. Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, există peste 300 de factori de risc asociaţi cu bolile cardiovasculare şi accidentul vascular cerebral, iar factorii de risc pentru bolile cardiovasculare afectează în prezent oamenii din întreaga lume. Contrar unei convingeri generale potrivit căreia bolile cardiovasculare afectează în special bărbaţii din ţările dezvoltate, peste 80% din decesele produse de bolile cardiovasculare au loc în ţări cu un nivel mediu şi scăzut de viaţă, aproape în mod egal în rândul bărbaţilor şi al femeilor.

afectiuni cardiovasculareDurerea în piept, oboseala şi alte simptome ale problemelor de inimă sunt extrem de evidente şi cunoscute de toată lumea. Unele boli cardiovasculare (precum hipertensiunea arterială) se pot dezvolta fără ca persoana să-şi dea seama şi pot rămâne timp îndelungat fără simptome. Altele (precum infarctul miocardic) dimpotrivă, se pot manifesta într-un mod dramatic printr-un stop cardiorespirator sau printr-o insuficienţă cardiacă. Totuşi, cel mai adesea, simptome evocatoare marchează evoluţia unei boli cardiace. Poate fi vorba de o respiraţie dificilă, anormală, în timpul eforturilor fizice, de palpitaţii (impresie anormală de a-ţi simţi bătăile propriului cord) de sincope (încetare subită –temporară/momentană sau definitivă) a funcţiei inimii, cu întreruperea respiraţiei şi pierderea sensibilităţii şi a mişcărilor voluntare), deseori cauzate unei încetiniri excesive a bătăilor cordului sau unei prăbuşiri a debitului cardiac, de scădere a tensiunii arteriale sau de angină pectorală. Alte semne, însă, nu te duc cu gândul nici măcar aproape de disfuncţionalităţile cardiace.

Cele mai răspândite boli ce afectează aparatul cardio-vascular sunt cardiopatia ischemică (manifestată prin dureri anginoase, uneori chiar infarct miocardic şi tulburări ale ritmului cardiac) şi hipertensiunea arterială. Persoanele predispuse afecţiunilor cardiace au, în general, peste 50 de ani şi suferă de hipertensiune arterială, diabet, hipercolesterolemie şi obezitate, la care se adaugă şi istoricul familial. Pe lângă acestea fumatul şi stilul de viaţă sedentar contribuie la dezvoltarea afecţiunilor cardiace. Aceşti factori de risc diferiţi acţionează în principal la nivelul arterelor, în special la nivelul arterelor inimii. Ei sunt responsabili de formarea, pe pereţii arterelor, de plăci constituite din depozite de grăsimi, numite plăci de aterom, care jenează circulaţia şi reduc aportul de sânge la inimă. Asocierea la aceeaşi persoană a mai multor factori de risc (fumat, stres, hipertensiune arterială, alcoolism, etc.) creşte considerabil riscul pentru apariţia unei boli cardiovasculare.

Numeroase studii au evidenţiat legăturile dintre alimente şi bolile cardiovasculare. Unii specialişti sugerează că riscul de infarct miocardic e redus în situaţia în care alimentaţia e bogată în fibre, adică în fructe, legume, mai ales în cereale. Alte păreri evocă efectul protector pe termen lung al peştelui, care ameliorează nivelul grăsimilor circulante din sânge şi scade presiunea arterială. În fine, consumul moderat de alcool, în special de vin, ar reduce riscul pentru bolile cardiovasculare, mai ales pentru infarctul de miocard. Alţi factori de risc par să joace un rol secundar în apariţia bolilor cardiovasculare. Este vorba în special de creşterea anormală a nivelului de acid uric în sânge (hiperuricemie) şi de unele tulburări metabolice (de exemplu, cele referitoare la calciu).

Odată cu venirea anotimpului cald şi foarte cald bolnavii cardiaci se confruntă cu serioase dificultăţi în ceea ce priveşte menţinerea bunei funcţionări a aparatului cardio-vascular, deja afectat. Medicaţia alopată care se administrează pentru ameliorarea acestor afecţiuni are serioase efecte secundare, motiv pentru care s-au căutat şi se caută în continuare remedii pe bază de plante medicinale care să nu aibă acest important inconvenient.

Suplimentul alimentar LYON HEART, marca Ayurmed, ajută la menţinerea funcţionalităţii normale a inimii prin creşterea puterii şi a eficienţei de contracţie a muşchiului cardiac, prin normalizarea frecvenţei cardiace şi prin reducerea spasmelor coronariene. Are efect diuretic şi sedativ, contribuind astfel la scăderea valorilor mari ale tensiunii arteriale. Efectul de regenerare general, de adaptare la stres şi hipolipidemic contribuie la eficienţa produsului. LYON HEART conţine:

– Terminalia Arjuna (Arjuna) – îmbunătăţeşte funcţionarea muşchiului cardiac şi activitatea de pompă a inimii, are acţiune antioxidantă, inhibă activarea endotelială şi agregarea trombocitară, reduce riscul de tromboză.
– Rosa centifolia (Trandafir, Satapatrika) – conţine cupru, vitamina C, caroten, vitamine din grupa B şi vitamina K, esenţială pentru hematopoieză, conţine calciu care influenţează metabolismul şi asimilarea produselor alimentare, conţine potasiu, care este important pentru activitatea cardiacă normală. Este foarte util pentru tratarea bolilor cardiace şi a hipertensiunii arteriale.
– Withania somnifera (Ginseng indian, Ashwagandha) – îmbunătăţeşte rezistenţa la stres, creşte vitalitatea şi promovează bunăstarea generală, are efect de întinerire asupra organismului. Scade nivelul total al colesterolului seric, trigliceridelor şi lipoproteinelor. Ingredientele ei active, withanolidele, contribuie la creşterea ritmului cardiac şi a contractilităţii miocardului.
– Crataegus oxycantha (Păducel) este protector cardiovascular prin activitatea semnificativă antioxidantă, creşte fluxul sangvin coronarian şi aportul de oxigen, are efect inotrop pozitiv, stabilizează colagenul din pereţii vaselor de sânge, previne acumularea de colesterol în ficat prin stimularea degradării colesterolului în acizi biliari, stimulează fluxul biliar şi suprimă biosinteza colesterolului. Are acţiune diuretică şi normalizează tensiunea arterială.
– Commiphora mukul (Guggul) este hipocolesterolemiant, antioxidant, stimulează sistemul imunitar
– Tribulus terrestris (Gokhru) este vasodilatator coronarian şi sistemic, inhibă enzima de conversie a angiotensinei, are proprietăţi antisclerotice vasculare, analgezice şi adaptogenice, ajută la reducerea colesterolului, la scăderea tensiunii arteriale prin relaxarea ţesutului muscular neted din pereţii vaselor sangvine, inhibă agregarea trombocitelor, creşte puterea de contracţie a muşchiului inimii, reduce sodiul şi retenţia de lichide. Îmbunătăţeşte fluxul coronarian, fiind utilă în prevenirea crizelor de angină pectorală.

Suplimentul alimentar PRESSURE DOWN, marca Ayurmed, conţine plante care ajută la reducerea nivelului ridicat al tensiunii arteriale prin reducerea spasmelor vasculare, îmbunătăţirea activităţii inimii, stimularea eliminării excesului de apă din organism, calmarea sistemului nervos şi îmbunătăţirea capacităţii de adaptare a organismului la stres.
PRESSURE DOWN are de asemenea, acţiune regenerantă, imunostimulentă, antitumorală, detoxifiantă şi antiinflamatoare. Suplimentul alimentar 100% natural conţine:

– Tribulus terrestris (Gokhru)
– Withania somnifera (Ginseng Indian, Ashwagandha) – îmbunătăţeşte rezistenţa la stres, creşte vitalitatea şi promovează bunăstarea generală. Ingredientele ei active, withanolidele, contribuie la creşterea ritmului cardiac şi a contractilităţii miocardului, scade nivelul total al colesterolului seric, al trigliceridelor şi lipoproteinelor. Withania somnifera este clasificată în Ayurveda ca remediu Rasayana, adică cu efect regenerant-reîntineritor, care promovează sănătatea fizică şi mentală, creşte rezistenţa împotriva bolilor şi a factorilor nocivi de mediu şi creşte longevitatea. Scade nivelul total al colesterolului seric, trigliceridelor şi lipoproteinelor. Exercită o influenţă pozitivă asupra sistemelor endocrin, cardiopulmonar şi a sistemul nervos central.
– Allium sativum (Usturoi) – inhibă calcificarea vasculară la pacienţii cu valori ridicate ale colesterolului. Efectul vasodilatator cunoscut al usturoiului este cauzat de producerea de hidrogen sulfurat prin catabolismul polisulfidelor. Hidrogenul sulfurat este o moleculă endogenă cardioprotectoare vasculară. Acesta reduce metabolismul glucozei la diabetici, încetineşte dezvoltarea aterosclerozei şi scade riscul de infarct miocardic la pacienţii cu antecedente. Usturoiul conţine un nivel ridicat de telur, seleniu şi compuşi ai arsenicului care inhibă monooxigenaza şi astfel contribuie la acţiunile hipocolesterolemiante ale plantei.
– Leptadenia reticulata (Jivanti) – este vasodilatoare şi are efecte inotropice, cronotropice şi hipotensive prelungite.
Utilizarea sistematică a remediilor pe bază de plante asociate cu medicaţia alopată cardiovasculară, atenuează efectele secundare ale acesteia şi poate duce la scăderea dozelor necesare pentru buna funcţionare a aparatului cardiovascular.

NU SUNT COMENTARII

DĂ UN RĂSPUNS