Afecțiuni de primăvară

Cum pot fi rezolvate afecțiunile de primăvară

Afecțiuni de primăvară

Evaluează acest articol

Primăvara este unul dintre anotimpurile care dau mari bătăi de cap persoanelor cu sensibilitate ridicată şi cu sistem imunitar scăzut. Ulcerul gastro-duodenal ori alte afecţiuni se pot declanşa sau cunosc o recidivă la cel puţin una din şase persoane pe timpul primăverii. Asemenea manifestări se petrec din mai multe motive şi, cu puţină grijă, ele pot fi depăşite cu succes. Prima mare suferinţă a sezonului o reprezintă alergiile la praf şi polen. A doua, spun statisticile, e astenia de primăvară şi este foarte des întâlnită în martie şi aprilie. Şi una şi cealaltă se instalează odată cu primii ghiocei.

 

Tulburările digestive


Odată cu venirea primăverii, afecţiunile stomacului (gastritele şi ulcerele) recidivează. Gastritele sunt afecţiuni inflamatorii difuze ale mucoasei gastrice. Uneori sunt asociate cu inflamaţia altor segmente ale tubului digestiv, generând gastro-duodenite, gastro-enterite şi gastro-enterocolite. Cele mai frecvente cauze ale gastritei şi ale ulcerului gastroduodenal sunt infecţia cu Helicobacter pylori, administrarea de medicamente, în principal antiinflamatoare, nivelul crescut de stres, excesul de alcool, abuzul de cafea, fumatul (mai ales pe stomacul gol) dar şi consumul de alimente prea reci sau prea fierbinţi.

Durerile şi arsurile stomacale sunt principalele simptome ale gastritei. Durerile pot fi continue (vreme de ore sau chiar zile) ori intermitente, şi mai pot fi însoţite de alte semne: regurgitaţii acide, greaţă, balonare, diaree. Remediile naturiste ale gastritelor depind de tipul acestora şi de cauzele care le provoacă. Boala ulceroasă se caracterizează prin apariţia unor inflamaţii şi eroziuni în mucoasa stomacului (ulcer gastric) sau a duodenului (ulcer duodenal). Evoluţia agravantă duce la erodarea straturilor profunde, până la formarea unei răni deschise (nişă). La ulcer, durerea este mai intensă decât în cazul gastritei şi pot apărea simptome cum ar fi accesele de vomă cu sânge sau scaunele cu cheaguri de sânge închise la culoare. afectiuni de primavaraSingura modalitate de a stabili dacă este vorba de gastrită sau de ulcer este un consult de specialitate.

Persoanele cu aceste afecţiuni trebuie să fie foarte prudente în ceea ce priveşte alimentaţia. Printre alimentele interzise persoanelor care suferă de gastrită sau de ulcer se numără condimentele (ardei iute, boia, piper, muştar), băuturile reci şi cele carbogazoase, grăsimile animale afumate, prăjelile, alimentele sărate şi fructele acide. Legumele tari, bogate în celuloză, cum sunt ceapa, usturoiul, castraveţii, varza, ardeiul, conopida, ţelina, ridichile, fasolea şi mazărea sunt de asemenea contraindicate. Mai trebuie evitate brânzeturile fermentate, sărate şi ouăle prăjite sau cele fierte tari. Se recomandă consumul de supe şi sufleuri de legume, compoturi; de asemenea, este important ca mesele să fie regulate.

Ca parte a unui stil de viaţă sănătos pentru a preveni apariţia sau agravarea bolilor de stomac trebuie evitate abuzurile, atât în ceea ce priveşte alimentaţia, cât şi în ceea ce priveşte consumul de alcool, de cafea, de tutun sau de medicamente. Mesele neregulate, alimentele condimentate, grăsimile prăjite, mâncărurile nesănătos preparate, o masticaţie incompletă, excesul de alcool, fumatul, toate reprezintă factori de risc pentru apariţia bolilor de stomac.

 

Alergiile


Polenul, pe cât de benefic este pentru natură, pe atât de periculos este pentru oamenii cu astm sau alergii. Polinoza este termenul care denumeşte alergia la polen. Polenul, puful şi praful sunt factori ce declanşează alergiile persoanelor sensibile. Primăvara înfloresc atât florile ce ne încântă vizual şi olfactiv, cât şi plantele recunoscute pentru alergiile pe care le creează: ambrozia, glicina. Alergia la polenuri apare ca rezultat al unui răspuns exagerat al organismului la alergenii conţinuţi în granulele de polen, răspuns ce este condiţionat genetic şi este amplificat prin expunerea la factori externi: infecţii, poluare de interior sau de exterior. Efectul este inflamaţia mucoasei nazale care produce secreţii nazale apoase, mâncărime nazală, strănut, nas înfundat, lăcrimare, mâncărime, iritare şi înroşirea ochilor şi uneori crize de astm bronşic, dar şi probleme respiratorii: tuse şi respiraţie dificilă.

Cazurile uşoare se rezolvă cu picături nazale pentru decongestia nazală, purtarea ochelarilor de soare ca soluţie pentru protejarea ochilor, şi eventual picături pentru reducerea iritaţiei locale. Cazurile grave au nevoie de tratamente de specialitate; de un real ajutor este şi un aport crescut de vitamina C, care are în mod natural efect antialergen, dar şi vitamina E care ajută sistemul respirator şi creşte imunitatea organismului.

 

Astenie sau anemie?


Dacă simţi câteodată că se învârte pământul cu tine şi ai o stare generală de somnolenţă, e foarte posibil să fie vorba despre astenie sau despre o anemie. Specialiştii afirmă că 90% dintre persoanele care acuză simptome pe care le cred specifice anemiei suferă, de fapt, de astenie. Dacă te simţi obosit(ă) sau ameţit(ă) nu înseamnă neapărat că eşti anemic(ă). Analizele de sânge înlătură suspiciunea anemiei, dacă este cazul. Iar astenia este cauzată de efortul organismului de a se adapta la schimbarea de anotimp şi se manifestă prin lipsa energiei, nervozitate, insomnie şi apatie.

Anemia este o afecţiune care se dezvoltă ca urmare a unui deficit de vitamine şi/sau de minerale din organism. Poate fi vorba despre o carenţă de fier sau de vitamine din complexul B, ceea ce favorizează reducerea puterii de concentrare, apariţia oboselii şi a stărilor de ameţeală. Câteva analize de rutină pot să stabilească starea de sănătate a organismului, iar rezolvarea stărilor neplăcute poate fi mai mult decât uşoară, prin schimbarea dietei sau adoptarea unor obiceiuri de viaţă sănătoasă (aceasta presupunând consumul de alimente bogate în minerale şi vitamine, printre care spanac, urzici, ridichi, banane, migdale, nuci, etc).

În ceea ce priveşte astenia, există o serie simptome caracteristice, care variază de la caz la caz. În ansamblu, astenia se manifestă prin oboseală cronică, somnolenţă pe parcursul zilei, stare generală de tristeţe, tendinţe depresive, iritabilitate, insomnie, anxietate, tulburări de concentrare, dureri de cap, lipsa tonusului sau scăderea formei fizice, diminuarea sau pierderea interesului sexual, o creştere exagerată a apetitului şi o nevoie crescută pentru dulciuri şi grăsimi. La acestea se adaugă scăderea imunităţii organismului, accentuarea unor afecţiuni cronice, şi riscul crescut de a contacta boli de natură virală şi microbiană. Statisticile au arătat că una din cinci persoane suferă de astenie primăvara.

Un rol important îl are alimentaţia bogată în vitamina D, ca soluţie pentru atenuarea simptomelor asteniei. La aceasta se adaugă un ritm de viaţă sănătos. Trebuie consumate cereale integrale, peşte (mai ales peşte gras), ouă şi nu în ultimul rând, lactate şi iaurturi, care conţin cantităţi importante de vitamina D. Astenia de primăvară nu necesită tratament medicamentos; plimbările prin parc, o vacanţă la munte, consumul de fructe şi legume, odihna şi relaxarea te pot scăpa de astenia de primăvară într-un timp scurt. În această perioadă organismul trebuie ajutat să se adapteze, iar odihna îi asigură refacerea de care are nevoie. Pentru ca nivelul de energie din timpul zilei să fie optim, somnul trebuie să dureze cel puţin şapte ore pe noapte.

Şi suplimentele alimentare din plante contribuie la asigurarea necesarului zilnic de energie. Suplimentul alimentar ayurvedic GASCURE tablete, marca Ayurmed, stimulează secreţiile gastrice şi hepatobiliare, elimină neplăcerile cauzate de excesele alimentare, înlătură greaţa, contribuind astfel la buna desfăşurare a digestiei şi absorbţiei intestinale. Protejează mucoasa gastrică, reglează tranzitul intestinal, este adjuvant în tratamentul candidozei bucale şi antioxidant. Poate fi administrat atât adulţilor, cât şi copiilor peste 5 ani.

Crizele de hiperaciditate gastrică, manifestate prin senzaţii de arsură la nivelul stomacului, regurgitaţii acide pe esofag şi digestie ineficientă pot fi combătute uşor cu ajutorul suplimentului alimentar GASCURE sirop, marca Ayurmed. Acesta acţionează cu blândeţe asupra glandelor gastrice, protejează mucoasa gastrică acţionând ca un balsam asupra leziunilor gastrice existente, opreşte extinderea acestora și ajută la refacerea epiteliului gastric şi intestinal afectat. În acelaşi timp, reglează secreţia gastrică şi hepatobiliară şi are un efect normalizator asupra digestiei.

Pentru un plus de vitalitate şi nu numai se poate folosi suplimentul alimentar ayurvedic ASHWAGANDHA RASAYAN TAB, cu acţiune regenerantă, imunostimulatoare şi reîntineritoare. ASHWAGANDHA RASAYAN TAB ajută la eliminarea tulburărilor psihice generate de oboseală şi astenie, ajută la combaterea anxietăţii, stresului, contribuie la refacerea corpului după boli infecţioase, ajută la stimularea imunităţii şi este adjuvant în terapia anti-tumorală.

În cazul în care astenia este însoţită şi de anemie de mare folos este utilizarea suplimentului alimentar GLOBY FORTE ce conţine plante cu conţinut ridicat de minerale şi vitamine. Are efect regenerator şi tonic general, fiind extrem de utilă în perioada de convalescenţă şi persoanelor supuse unor suprasolicitări fizice şi psihice de lungă durată.
Persoanelor cu regim alimentar dezechilibrat le este recomandat suplimentul alimentar SPIRULINA STAR. Spirulina (Arthrospira platensis) este o specie de algă albastră cu o mare valoare biologică. Ea conţine 65% proteine foarte valoroase, similare celor din carne, peşte, soia, etc. Conţine aminoacizi esenţiali şi neesenţiali, o gamă largă de vitamine şi cantităţi semnificative (A, E, D, K) şi în special vitamina B12. Conţine, de asemenea, săruri minerale şi oligoelemente din care mai importante sunt: calciu, sodiu, fier, potasiu, magneziu, crom, seleniu, zinc, cupru, mangan, cobalt, precum şi acizi graşi polinesaturați. Consumul constant de Spirulina, prin compoziţia ei complexă şi echilibrată, vine să corecteze carenţele în minerale şi vitamine ale alimentelor excesiv prelucrate. Spirulina este indicată în special în regimurile alimentare hipocalorice şi neechilibrate, persoanelor care ţin regimuri de slăbire, vârstnicilor, copiilor, persoanelor care depun eforturi fizice mari şi sportivilor de performanţă.

În produsul SPIRULINA STAR efectele spirulinei sunt completate armonios de cele ale plantei Ashwagandha (Withania Somnifera), ale cărei principale acţiuni sunt: adaptarea la stres şi suprasolicitări, tonic nervos şi regenerant global, reîntineritor şi afrodisiac, imunostimulent, antiinflamator şi antitumoral.