Anemia feriprivă

Anemia feriprivă

Evaluează acest articol

Anemia este caracterizată de o reducere sub valorile normale a concentraţiei de hemoglobină în sânge şi poate fi un simptom al problemelor de nutriţie, boli cronice, hemoliză sau cancer. Anemia, nu numai că indică prezenţa unei boli, dar reduce semnificativ abilitatea pacientului de recuperare după o boală şi refacerea completă. Hemoglobina este o proteină complexă (care conţine fier) ce reprezintă cea mai importantă componentă a globulelor roşii din sânge numite hematii sau eritrocite. Hematocritul reprezintă raportul dintre volumul hematiilor şi volumul plasmatic exprimat procentual.

Senzaţia de slăbiciune, durerile de cap şi starea continuă de somnolenţă specifice anemiei afectează multe persoane mai ales primăvara şi toamna. Oboseala este de obicei primul simptom pe care pacienţii care suferă de anemie îl observă. Ei se simt apatici, obosesc atât psihic, cât şi fizic la urcarea a câtorva scări sau la activităţi obişnuite pe care altă dată nici nu le simţeau. Hipotensiunea arterială este de asemenea prezentă în cazul anemiei, dar aceasta nu înseamnă că orice persoană care are tensiunea mică este anemică. Totodată, la afecţiunile care se caracterizează şi prin mărirea splinei trebuie preconizată anemia, care trebuie tratată preventiv sau cât mai repede dacă este deja instalată.anemia feripriva

Anemia este de mai multe tipuri, însă are ca şi caracteristică principală diminuarea aportului de oxigen la nivelul ţesuturilor (diminuarea oxigenării tisulare/celulare). Dintre tipurile de anemie, cea feriprivă, cauzată de lipsă acută de fier, este şi cea mai frecventă Anemia feriprivă poate fi declanşată datorită unei asimilări gastrointestinale inadecvate şi insuficiente a fierului, datorită pierderilor de sânge (cicluri menstruale abundente, hemoragii interne cauzate de ulcer sau de cancer, hemoroizi care sângerează des etc.) în caz de sarcină sau în perioadele de creştere rapidă, mai rar din cauza lipsei de fier în alimentaţie. Anemia feriprivă este mai frecventă la femei decât la bărbaţi. Ignorată şi netratată, anemia feriprivă poate cauza probleme majore de sănătate, cum ar fi problemele cardiace.

Pentru tratarea anemiei un rol important îl are regimul alimentar. Sucul de morcov conţine în cantităţi semnificative unele din cele mai importante elemente pentru producerea globulelor roşii şi a hemoglobinei: fier, vitamina C, vitamina B2, acid folic. Tratamentul antianemic cu suc de morcovi presupune consumul dimineaţa, pe stomacul gol, a două pahare de suc de morcovi, care vor înlocui micul dejun, timp de o lună. Dieta mai include alimente bogate în fier: soia, mazăre, fasole, urzici, salată verde, spanac, ştevie, sfeclă roşie, napi, roşii, usturoi, ceapă, pătrunjel, caise, smochine, coacăze negre, piersici, căpşuni, struguri negri, carne de vită, ficat de porc, rinichi, inimă şi ficat de vită, gălbenuş de ou, lapte, nuci, alune de pădure.
De asemenea, pentru tratarea anemiei mai pot fi folosite cu succes plantele medicinale care conţin minerale, în special fier şi vitamine, în special vitamina C, esențială pentru absorbţia fierului.

Pentru sănătatea dumneavoastră, specialiştii din laboratoarele STAR INTERNAȚIONAL MED au creat produsele GLOBY FORTE, SPIRULINA STAR şi ASHWAGANDHA RASAYAN TAB, marca Ayurmed.