Detoxifierea de primăvară

Cum să creștem imunitatea organismului?

Detoxifierea de primăvară

Evaluează acest articol

După perioada rece, în care organismul a fost privat de soare, vitamine şi minerale din fructe şi legume proaspete, este posibil ca acesta să fie slăbit în faţa virusurilor şi bacteriilor care circulă şi în perioada primăverii. Sistemul imunitar este pus la încercare din cauza variaţiilor capricioase de temperatură din acest sezon.

Specialiştii susţin că acum este momentul pentru o cură de detoxifiere şi imunizare, care să mărească rezistenţa organismului în faţa agenţilor patogeni. Cura de detoxifiere este necesară după sezonul rece, pentru că ajută la eliminarea toxinelor de la nivelul colonului, reglează tensiunea arterială şi previne apariţia unor afecţiuni grave precum diabetul sau bolile cardiovasculare, la care persoana este expusă printr-o alimentaţie bogată în grăsimi, săruri şi un stil de viaţă sedentar. De asemenea, cura de detoxifiere redă energia şi pofta de viaţă, ajută la recăpătarea siluetei şi frumuseţii tenului şi întăreşte sistemul imunitar.

detoxifierea de primavaraSenzaţia accentuată de oboseală, prezenţa anumitor tulburări, printre care şi depresia, lipsa concentrării, sunt simptome care, mai ales primăvara, trag un semnal de alarmă cu privire la necesitatea adoptării unor măsuri pentru întărirea rezistenţei organismului, altfel spus a sistemului imunitar. Toxinele acumulate în organism provin atât din exterior (poluare, aditivi alimentari, produse de îngrijire personală, etc) dar şi din interiorul organismul, ca urmare a proceselor metabolice care au loc aici. Organismul are un sistem de detoxifiere propriu, toxinele fiind eliminate prin colon, rinichi, plămâni, ficat şi piele. Ca urmare a stilului de viaţă, organismul suprasolicitat nu mai poate face faţă cantităţilor mari de toxine/reziduuri pe care trebuie să le neutralizeze şi să le elimine.

Alimentaţia joacă un rol esenţial în detoxifierea organismului. Pentru unele persoane, detoxifierea înseamnă renunţarea la cafea, alcool sau fumat, însă purificarea eficientă a organismului nu presupune numai renunţarea la anumite vicii. Dieta este foarte importantă, aceasta având rolul de a ajuta organismul să elimine toxinele acumulate pe timpul iernii. Dulciurile, grăsimile animale, produsele cu coloranţi, conservanţi şi alte substanţe dăunătoare organismului trebuie eliminate din dietă.

O cură de detoxifiere eficientă trebuie să dureze 14 zile; pentru buna sănătate a organismului se poate face o cură la fiecare schimbare de anotimp sau cel puţin de două ori pe an. Există câţiva paşi înainte de detoxifierea propriu-zisă, şi anume: la micul dejun se bea apă cu suc de lămâie şi se mănâncă orez cu lapte de soia, la prânz se consumă supă de legume şi spanac, iar la cină se mănâncă salate de legume şi cartofi fierţi. Este importantă mişcarea, astfel că nu trebuie întârziată iniţierea unei activităţi sportive, benefică pentru organism în orice anotimp.

Consumul unor alimente mai uşoare, un aport alimentar bogat în fibre ajută la eliminarea toxinelor şi la atenuarea manifestărilor asteniei de primăvară. Fibrele pot elimina grăsimile şi odată cu ele, şi toxinele. De asemenea, fibrele alimentare contribuie la refacerea florei intestinale benefice, care a avut de suferit în perioada iernii când hrana de bază a fost compusă din alimente bogate în grăsimi. Ceaiul verde, ghimbirul, afinele, scorţişoara, smochinele şi merele se află pe lista alimentelor recomandate pentru întărirea sistemului imunitar, la început de primăvară. Alte alimente recomandate în cura de detoxifiere de primăvară, importante şi pentru creşterea imunităţii sunt legumele verzi, ciupercile, varza, migdalele, grapefruitul, sana, iaurtul, usturoiul, etc. În general, nu numai în această perioadă este indicată adoptarea un regim de viaţă echilibrat, cu respectarea perioadelor zilnice de repaus şi a concediilor de odihnă, a unui regim alimentar care să conţină lipide, proteine şi glucide, plus vitamine şi minerale, luate din fructe sau legume. De asemenea, trebuie evitate situaţiile conflictuale şi stresul.

Printre alte metode alternative pentru eliminarea toxinelor din organism se numără sauna şi drenajul limfatic. Sauna este indicată şi pentru tratarea alergiilor şi virozelor respiratorii, nefiind recomandată totuşi persoanelor cu afecţiuni cardiovasculare, hipotensiune, epilepsie, afecţiuni dermatologice, etc. Drenajul limfatic are proprietatea de a stimula organismul, de a-l ajuta să asimileze mai uşor substanţele nutritive. Această metodă nu se recomandă cardiacilor sau persoanelor cu tumori maligne.

Plantele medicinale vin să asigure un suport în plus organismului în perioada după sezonul rece. Pentru purificarea corpului şi în special a sângelui putem folosi remedii pe bază de plante medicinale cum ar fi suplimentul alimentar ayurvedic MARGUSA, marca Ayurmed. Acest supliment conţine două din cele mai cunoscute plante medicinale pentru efectele lor purificatoare şi antioxidante, şi anume Melia azadirachta şi Glycyrrhiza glabra. Această combinaţie asigură produsului un puternic efect detoxifiant asupra ficatului, efect depurativ şi antiinflamator asupra sângelui, curăţă tenul de diferite erupţii şi ameliorează eficient durerile articulare. MARGUSA tonifică şi energizează organismul şi contribuie la stimularea sistemului imunitar. Acest supliment se administrează atât copiilor, cât şi adulţilor în doze de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi, înainte de masă cu 30 de minute, contribuind la o mai bună purificare a sângelui, a ficatului şi a pielii, cu efect antiinflamator, imunustimulator şi regenerator.

Tot în vederea purificării corpului este important să combatem tulburările tranzitului intestinal, în special constipaţia. Pentru acestea putem folosi cu succes remediul ayurvedic TRIFYLA, marca Ayurmed. Acest supliment protejează sistemul digestiv, menţine echilibrul florei bacteriene intestinale, reglează tranzitul intestinal, ajutând la evacuarea intestinului gros şi implicit la eliminarea toxinelor. Aceste efecte remarcabile se datorează plantelor prezente în compoziţia acestui supliment, şi anume fructele de Amalaki (Emblica offcinalis), Haritaki (Terminalia chebula) şi Bibhitaki (Terminalia belerica). Amestecul acestor trei fructe are, de asemenea, o puternică acţiune antioxidantă, preventiv şi curativ antitumorală, antifebrilă, antiinflamatoare, antibacteriană şi antivirală. TRIFYLA se poate administra cu succes atât copiilor, cât şi adulţilor în doze de 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi, înainte de masă cu 30 de minute.

Un alt element important pentru purificare este introducerea în alimentaţia zilnică a cât mai multe crudităţi, reprezentată de fructe, zarzavaturi şi verdeţuri de sezon, legume, toate consumate ca atare sau sub formă de sucuri şi salate. Aceaste categorii de alimente trebuie, începând cu primăvara, să capete o pondere din ce în ce mai mare în meniul nostru zilnic. În cazul în care am ieşit din iarnă cu câteva kilograme în plus care ne dezavantajează putem utiliza cu succes suplimentul ayurvedic SLEMOL, marca Ayurmed. Acesta temperează pofta de mâncare exagerată şi bulimia nervoasă, împiedică formarea grăsimilor din glucide, scade nivelul colesterolului sangvin, intensifică procesele de ardere, contribuind la combaterea obezităţii şi a complicaţiilor ei. SLEMOL se administrează 1-2 comprimate de 2-3 ori pe zi înainte de masă cu 30 de minute.

Pentru creşterea imunităţii un prim remediu recomandat este ASHWAGANDHA RASAYAN TAB, un supliment alimentar ayurvedic imunostimulator şi reântineritor, folosit în caz de epuizare pentru a întări corpul. Are şi acţiune adaptogenă, adică facilitează adaptarea la stresul cotidian, previne şi reduce dezechilibrele care pot duce la boli, fie prin subnutriţie, prin lipsă de somn, prin stres mental ori fizic sau cauzate de toxinele chimice din mediul înconjurător, ajută la combaterea anxietăţii, oboselii, stresului, contribuie la refacerea corpului după boli infecţioase, este adjuvant în terapia anti-tumorală. ASHWAGANDA RASAYAN TAB determină creşterea numărului de celule albe din sânge şi pregăteşte corpul pentru a produce anticorpi împotriva diferiţilor agenţi infecţioşi din mediu. Suplimentul ASHWAGANDHA RASAYAN TAB poate fi utilizat atât de către bărbaţi cât şi de femei şi copii peste 14 ani, are acţiune calmantă asupra sistemul nervos şi generează un somn odihnitor, este un remediu bun împotriva îmbătrânirii.

Un alt remediu pentru întărirea imunităţii este suplimentul SPIRULINA STAR. Compoziţia lui complexă (aminoacizi, acizi graşi, minerale, vitamine, oligoelemente) contribuie la detoxifierea şi refacerea organismului, întărind în acest fel imunitatea. Consumul constant de Spirulina, prin compoziţia ei complexă şi echilibrată, vine să corecteze carenţele în minerale şi vitamine ale alimentelor excesiv prelucrate. Spirulina este indicată în special în regimurile alimentare hipocalorice şi neechilibrate, persoanelor care ţin regimuri de slăbire, vârstnicilor, copiilor, persoanelor care depun eforturi fizice mari şi sportivilor de performanţă. Spirulina reprezintă una din cele mai bune surse naturale de vitamina B12, în special pentru copii şi pentru cei care recurg la regimuri vegetariene.

În produsul SPIRULINA STAR, marca Ayurmed, efectele Spirulinei sunt completate armonios de cele ale plantei Ashwagandha (Withania Somnifera), ale cărei principale acţiuni sunt: adaptogen (creşte adaptarea la stres şi suprasolicitări), tonic nervos şi regenerant global, reîntineritor şi afrodiziac, imunostimulent, antiinflamator şi antitumoral. Poate fi utilizat cu rezultate bune atât de copii, cât şi de vârstnici şi persoane în convalescenţă.

Imunitatea copiilor poate fi susţinută cu ajutorul siropului HAPPY KID, marca Ayurmed, un remediu natural complex cu efect tonic şi regenerator pentru organismul copiilor. Siropul HAPPY KID este un remediu ayurvedic excelent pentru asigurarea sănătăţii copiilor. Principiile active ale plantelor medicinale din compoziţia sa acţionează blând, dar eficient în întregul organism al copilului, are efect preventiv şi curativ faţă de infecţiile virale şi bacteriene, are un puternic efect antiinflamator şi antifebril, expectorant şi antitusiv. Este un eficient imunostimulent.