Oboseala – Cum să scapi de ea

Oboseala – Cum să scapi de ea

Evaluează acest articol

Simţiţi că vă lasă puterile, vă e tot timpul somn, nu vă puteţi concentra? Dacă nu aveţi vreo afecţiune care să dea asemenea manifestări, atunci e vorba despre oboseală cu cauze exterioare, de vină fiind adesea programul de activitate supraîncărcat. Numai că starea de oboseală trebuie înlăturată rapid, pentru a nu se “croniciza” şi a ne îmbolnăvi de-a binelea. Practica medicală statuează că dacă starea de oboseală şi epuizare inexplicabilă se întinde pe o perioadă mai lungă de o săptămână, este recomandată consultarea unui specialist.

Stresul reprezintă o dimensiune constantă a vieţii noastre cotidiene. Ritmul de viaţă agitat, grijile zilnice, conflictele sau nesiguranţa sunt doar câteva dintre cauzele apariţiei stresului. În societatea actuală oamenii sunt supuşi unei solicitări emoţionale intense, starea de oboseală, de epuizare şi grijile fiind comune multora dintre noi; persoanele supuse unei stări constante de stres sunt predispuse la multe boli, printre cele mai grave situându-se afecţiunile cardiovasculare.

Ce este stresant pentru o persoană nu este valabil şi pentru alta. Diferenţa constă în modul în care fiecare percepe evenimentele şi situaţiile cu care se confruntă. Specialiştii consideră că personalitatea joacă un rol foarte important în perceperea stresului. O mulţime de factori sociali, biologici, psihologici sau de comportament determină reacţia persoanei la stres. Reacţia la stres se instalează treptat, atunci când individul este supus timp îndelungat unor condiţii de obosealatensiune psihică; de obicei acesta îşi revine când factorul perturbator, situaţia stresantă este înlăturată, deşi uneori se instalează o vulnerabilitate ridicată la anumiţi factori de stres. Cercetătorii de azi consideră că stresul apare ori de câte ori are loc un dezechilibru între solicitare şi posibilitatea de răspuns a organismului.

Stresul cotidian, îndatoririle de la serviciu şi cele familiale îi storc de puteri pe unii oameni, oboseala fiind semnalul unui consum foarte mare de energie. Oboseala este o reacţie a organismului de readaptare a funcţiilor sale la condiţii stresante. În general, oboseala este un fenomen reversibil; dacă este urmată de o perioadă de odihnă sau de somn, organismul îşi reia funcţiile la parametri optimi. Deşi nu este o boală, oboseala, în special oboseala mentală, are consecinţe pe termen scurt său lung, cum ar fi diminuarea atenţiei, încetinirea percepţiei, diminuarea capacităţii de gândire, scăderea randamentului activităţii intelectuale, dar şi fizice.

Nu doar vremea, lipsa somnului sau stresul acumulat zilnic pot fi consideraţi vinovaţi pentru starea de oboseală, care ne însoţeşte pe toată durata zilei. Deşi în sezonul rece multe persoane se plâng de stări de oboseală sau lipsă de vitalitate, aceste manifestări pot fi semnele premergătoare declanşării anumitor afecţiuni. Femeile care se află în anii reproductivi şi care au menstruaţie abundentă, tumori fibroide, polipi uterini sau cele care au născut recent pot dezvolta anemie, care este una dintre principalele cauze ale stării de oboseală. În urma unui tratament şi a unui regim adecvat, starea de oboseală va dispărea foarte repede.
Starea de oboseală, de epuizare însoţită de o uşoară depresie poate fi cauzată şi de o funcţionare defectuoasă a glandei tiroide, cea mai frecventă afecţiune în acest sens fiind hipotiroidia. Aceasta este caracterizată de un metabolism lent, toate funcţiile organismului fiind încetinite.

Multe persoane beau cafea sau cola pentru un plus de energie, dar de multe ori efectul este contrar, starea de oboseală fiind accentuată. Chiar şi o intoleranţă uşoară la unele alimente poate determina somnolență şi starea de oboseală. Somnul are un rol major în procesul de combatere a stresului, aşadar este necesară o gestionare eficientă a timpului pentru a câştiga acele şapte-opt ore de somn recomandate de specialişti. Pe timpul nopţii, aceiaşi experţi recomandă să-ţi opreşti electrocasnicele şi să-ţi închizi telefonul şi televizorul. De asemenea, o dietă bogată în fructe şi legume poate asigura necesarul organismului de vitamine şi minerale, contribuind astfel la diminuarea stării de oboseală. La rândul lor, o serie de plante administrate sub formă de remedii naturale vin în sprijinul combaterii oboselii şi a consecinţelor stresului prelungit.

Pentru aceasta putem folosi cu rezultate foarte bune suplimentul alimentar 100% natural ASHWAGANDHA RASAYAN TAB, marca Ayurmed, cu acţiune regenerantă, imunostimulatoare şi reîntineritoare. Withania somnifera (Ashwagandha) conţinută în ASHWAGANDHA RASAYAN TAB, care este, de asemenea, cunoscută sub numele de Ginseng Indian, are o reputaţie tradiţională ca tonic sau plantă adaptogenă cu mai multe acţiuni nespecifice care contracarează efectele stresului şi promovează bunăstarea fizică şi mentală a corpului. Glicozidele din Withania somnifera au o semnificativă activitate antistres.

Withania somnifera este cunoscută ca o plantă revitalizantă care asigură o nutriţie corespunzătoare a ţesuturilor, în special a muşchilor şi a oaselor, sprijinind în acelaşi timp funcţionarea corespunzătoare a glandele suprarenale şi sistemului reproducător. Withania somnifera, în combinaţie cu Chlorophytum arundinaceum are proprietăţi puternic afrodisiace, care ajută la consolidarea organelor sexuale şi promovează rezistenţa de lungă durată. Asparagus racemosus, a treia componentă a produsului, are şi ea acţiune tonic nutritivă, regenerantă, antiinflamatoare, antifebrilă şi preventiv antitumorală.

ASHWAGANDHA RASAYAN TAB ajută la eliminarea tulburărilor psihice generate de oboseală, precum şi a celor legate de vârsta înaintată, are acţiune adaptogenă (facilitează adaptarea la stresul cotidian). Suplimentul poate fi utilizat atât de către bărbaţi cât şi de femei, acţionează pentru a calma sistemul nervos şi a genera un somn odihnitor, este un remediu bun împotriva îmbătrânirii, întăreşte capacitatea organismului de a-şi menţine homeostazia, previne şi reduce dezechilibrele care pot duce la boli, fie prin subnutriţie, prin lipsă de somn, prin stres mental ori fizic său cauzate de toxinele chimice din mediul înconjurător. ASHWAGANDHA RASAYAN TAB ajută la combaterea anxietăţii, oboselii, stresului, contribuie la refacerea corpului după boli infecţioase, ajută la stimularea imunităţii, este adjuvant în terapia antitumorală.

În cazul în care oboseala este însoţită şi de anemie de mare folos este utilizarea suplimentului alimentar GLOBY FORTE, marca Ayurmed, ce conţine principii active care determină efecte de detoxifiere şi tonifiere generală a ficatului şi splinei, contribuind astfel la menţinerea calităţii optime a sângelui. Acest supliment conţine un amestec de plante foarte eficiente pentru corectarea anemiei:

– Emblica officinalis (Indian Goosberry, Amla) este un antioxidant puternic, conţine minerale, vitamine, în special vitamina C, asigură o mai bună absorbţie a fierului în organism. Astfel, corectează simptomele de anemie. Acţiunea antioxidantă a vitaminei C stabilizează acidul folic în alimente şi în plasmă. Vitamina C determină absorbţia fierului anorganic solubil prin chelare sau prin menţinerea lui în formă redusă (feroasă). De asemenea, planta are proprietăţi de regenerare, de tonifiere, puternic antioxidante, antiinflamatoare, imunostimulente şi antitumorale.
– Punica granatum (Rodie, Dadhima) conţine numeroase minerale (în special fier), acid folic şi aminoacizi, are activitate antitumorală, este cunoscută ca o sursă puternică de antioxidanţi, scade absorbţia colesterolului, măreşte excreţia fecală de colesterol, reduce tensiunea arterială sistolică în hipertensiune.
– Rubia cordifolia (Indian Madder, Manjistha) este utilizată pentru purificarea sângelui, inhibă agregarea trombocitelor, are acţiune antioxidantă, radioprotectoare.
– Tinospora cordifolia (Tinospora, Guduchi) este un imunostimulent eficace, care măreşte eficienţa acţiunii protective a celulelor albe din sânge şi ajută la consolidarea propriului sistem imunitar al corpului.
– Curcuma Amada (Amada) are proprietate antioxidantă puternică, conţine vitamina A, proteine, acizi graşi, minerale şi carbohidraţi, stimulează formarea sângelui, este foarte eficientă în diabet.
GLOBY FORTE are efect regenerator şi tonic general, fiind extrem de util în perioada de convalescenţă şi persoanelor supuse unor suprasolicitări fizice şi psihice de lungă durată.

În cazul în care oboseala este predominant psihică se recomandă utilizarea suplimentului alimentar MEMO ON, marca Ayurmed, stimulent natural al memoriei. Compoziţia sa din plante şi extracte naturale din plante stimulează sistemul nervos, procesele mentale, îmbunătăţeşte capacitatea de stocare şi de redare a informaţiilor, contribuind astfel la creşterea performanţelor intelectuale şi cognitive. Produsul oferă un sentiment de optimism, încredere, prospeţime şi claritate la nivel mental. Diminuează efectele oboselii mentale, epuizării nervoase şi anxietăţii. Este recomandat în special elevilor, studenţilor şi persoanelor care depun un efort intelectual susţinut. Are un efect tonic asupra creierului, benefic persoanelor în vârstă. Acesta poate fi, de asemenea, utilizat ca terapie adjuvantă în caz de tulburări ale sistemului nervos.

Persoanelor cu regim alimentar dezechilibrat le este recomandat suplimentul alimentar SPIRULINA STAR, marca Ayurmed. Spirulina (Spirulina platensis) este o specie de algă albastră cu o mare valoare biologică. Ea conţine 65% proteine foarte valoroase, similare celor din carne, peşte, soia, etc. Conţine aminoacizi esenţiali şi neesenţiali, o gamă largă de vitamine şi cantităţi semnificative (A, E, D, K) şi în special vitamine B12. Conţine, de asemenea, săruri minerale şi oligoelemente din care mai importante sunt: calciu, sodiu, fier, potasiu, magneziu, crom, seleniu, zinc, cupru, mangan, cobalt, precum şi acizi graşi polinesaturați. Consumul constant de Spirulina, prin compoziţia ei complexă şi echilibrată, vine să corecteze carenţele în minerale şi vitamine ale alimentelor excesiv prelucrate. Spirulina este indicată în special în regimurile alimentare hipocalorice şi neechilibrate, persoanelor care ţin regimuri de slăbire, vârstnicilor, copiilor, persoanelor care depun forturi fizice mari şi sportivilor de performanţă.

SPIRULINA STAR reprezintă una din cele mai bune surse naturale de vitamina B12 în special pentru copii şi pentru cei care recurg la regimuri vegetariene. Are efect hipocolesterolemiant şi este eficientă în prevenirea şi tratarea afecţiunilor vasculare ocluzive. Studiile ştiinţifice au demonstrat că Spirulina platensis are acţiune antivirală împotriva virusului HIV şi virusului HSV1, responsabil de apariţia herpesului labial. În produsul SPIRULINA STAR efectele spirulinei sunt completate armonios de cele ale plantei Ashwagandha (Withania Somnifera), ale cărei principale acţiuni sunt: adaptarea la stres şi suprasolicitări, tonic nervos şi regenerant global, reîntineritor şi afrodisiac, imunostimulent, antiinflamator şi antitumoral.
Produsul SPIRULINA STAR este recomandat pentru corectarea tuturor deficienţelor de principii nutritive naturale, pentru creşterea capacităţii de adaptare la efort fizic şi psihic, pentru stimularea imunităţii, pentru efectele antitumorale şi de protecţia în cursul terapiilor radioactive şi citostatice. Poate fi utilizat cu rezultate bune atât de copii, cât şi de vârstnici şi persoane în convalescenţă.