Acneea – cauze și tratament

Acneea – cauze și tratament

Evaluează acest articol

Acneea este una dintre cele mai frecvente afecţiuni dermatologice. Deşi nu pune viaţa în pericol, poate fi foarte supărătoare şi poate afecta pe termen lung înfăţişarea unei persoane, declanşând deseori tulburări emoţionale (depresie, respect de sine scăzut, ruşine, furie, etc). Acneea este o boală extrem de complexă, care afectează peste 50% din adolescenţi şi 5 % dintre adulţi. Primele semne de acnee apar odată cu pubertatea, chiar de la 11-12 ani, având un apogeu la vârsta de 16 -17 ani.

Zonele predispuse la acnee sunt cele care posedă glande sebacee, respectiv faţă, piept, umeri, spate, braţe, coapse. Pe faţă, pe gât şi pe spate se regăsesc cele mai multe glande sebacee care au capacitatea de a produce o substanţă uleioasă, numită sebum, ce ajută pielea să fie impermeabilă şi, în plus, o ajută să nu se usuce.
Acneea este o inflamaţie a glandelor sebacee care împiedică eliminarea sebumului produs de acestea, fiind astfel favorizată multiplicarea unei bacterii a pielii în interiorul porilor blocaţi. Pe înţelesul tuturor, acneea este o boală inflamatorie a glandei din jurul firului de păr (pilosebacee) şi are ca substrat interacţiunea dintre hormoni, keratină, sebum şi bacterii.acneea

Acneea ca şi afecţiune este caracterizată prin apariţia unor leziuni ale pielii numite comedoane (coşuri), sub formă de noduli cenuşii sau roşiatici, cu sau fără colecţii purulente în vârful leziunilor. Deoarece acestea sunt supuse suprainfecţiilor cu diverşi microbi, pot fi şi sub formă de pustule gălbui, care dacă nu sunt tratate la timp pot lăsa cicatrici pe faţă. O formă mai specială este acneea rozacee, întâlnită mai ales la femei după vârsta de 40 de ani. Agentul patogen este stafilococul. La unele femei, acneea este un simptom de ovar polichistic, o afecţiune hormonală care poate declanşa şi menstre neregulate, infertilitate, pilozitate excesivă şi creştere în greutate.
Principala cauză a acneei este reprezentată de tulburările hormonale, care apar pe un fond genetic predispozant. Una din cauzele apariţiei acneei este şi alimentaţia necorespunzătoare, care generează tulburări gastrointestinale, inclusiv constipație. Sunt contraindicate zahărul şi produsele care îl conţin, ciocolata, carnea în general, grăsimile animale, grăsimile hidrogenate (margarină), uleiul prăjit, ouăle, pâinea albă, alimentele bogate în aditivi şi conservanţi, băuturile carbogazoase, cu coloranţi şi arome artificiale. Potrivit cercetătorilor, cele mai bune opţiuni alimentare care au rolul de a reduce inflamaţiile sunt: somonul, uleiul de peşte, ceaiul verde, legumele şi fructele proaspete; acestea au un nivel ridicat de antioxidanţi, flavonoide, seleniu şi zinc.

Stresul este şi el un factor care favorizează apariţia acneei; de fapt este vorba de acţiunea indirectă a stresului, care stimulează descărcarea anumitor hormoni, care la rândul lor pot agrava leziunile acneice. Totuşi, nu este vorba de stresul de zi cu zi, ci de evenimentele care presupun un stres deosebit. Printre factorii care agravează acneea, se numără şi medicamentele, produsele cosmetice, spălarea excesivă a tenului (agresarea acestuia), expunerea pielii la substanţe uleioase sau grase, etc. Prima regulă pentru frumuseţe este un ten curat şi luminos care poate să respire; pentru aceasta tenul trebuie curăţat atât dimineaţa, cât şi seara cu o loţiune specială pentru tipul de ten. În locul săpunului, care usucă pielea, se poate opta pentru o loţiune tonică şi hidratarea tenului cu cremă.

Tratamentul este unul complex şi se individualizează în funcţie de forma clinică, extinderea, vechimea, tratamentele anterioare sau după vârsta pacientului. Tratamentul este individualizat şi fiecare persoană răspunde diferit, de aceea şi rezultatele pe acelaşi tip de acnee pot fi diferite de la individ la individ, în funcţie de factorii generali, hormonali, genetici sau constituţionali.
Tratamentele naturiste pot fi de un real folos în ceea ce priveşte prevenirea şi agravarea acneei. Astfel, specialiştii laboratoarelor STAR INTERNAȚIONAL MED au creat şi vă pun la dispoziţie atât produse cosmetice naturale, cât şi remedii din plante pentru uz intern care împreună ajută la controlul acestei afecţiuni.

Produsele cosmetice recomandate sunt:
– exfoliantul WALNUT SCRUB: conţine granule de coji de nucă cu efect exfoliant şi astringent, extract de Aloe vera cu efect astringent, dezinfectant şi antioxidant, extract de Melia azadirachta (Neem) cu efect dezinfectant şi antioxidant;
– masca PAPAYA MUD PACK: conţine extract de Papaya, Portocal, Acacia arabica, Daruharidra şi Zinc purificat, cu efect global calmant, astringent şi de reglare a secreţiei glandelor sebacee;
OILY SKIN MASSAGE CREAM pt masajul de întreţinere; conţine: ulei de arahide, extract de lămâie verde şi de Buchanania latifolia;
ACNEE CREAM pt întreţinerea zilnică; conţine: ulei de cocos, ulei de salcie de Himalaya, extract de Neem, nucşoară şi mentă sălbatică; reglează secreţia de sebum şi menţine aspectul sănătos al tenului.

Remediile din plante recomandate în caz de acnee sunt:
– suplimentul alimentar MARGUSA, destinat purificării corpului în general şi al sângelui în special, contribuie şi el la normalizarea aspectului tenului afectat de acnee.
– suplimentul alimentar ayurvedic TRIFYLA, marca Ayurmed. Acest supliment protejează sistemul digestiv, menţine echilibrul florei bacteriene intestinale, reglează tranzitul intestinal, ajutând la evacuarea intestinului gros şi implicit la eliminarea toxinelor.